Diploma in Culinary Arts

Diploma Seni Kulinari

(R2/340/4/0445)(10/25)(A5009)

Diploma Kolej
8 Semester
Daripada
RM 23,000.00 jumlah yuran pengajian

Mengapa Kursus ini

Program ini direka untuk merangkumi kemahiran kulinari asas dan khusus dalam bidang makanan dan pengurusan. Subjek yang ditawarkan akan mengasah kemahiran kulinari dan menggabungkan antara latihan praktikal dan teori.

Pelajar akan mendapat kemahiran penting dalam seni kulinari, organisasi dan pengurusan, termasuklah dari proses pemesanan stok, penjadualan, pengiraan kos barangan dan berurusan dengan pembekal.

Program ini mensasarkan untuk memberikan pelajar asas dalam kemahiran kulinari yang boleh digunapakai dalam berbagai jawatan di dalam bidang ini terutama dalam industri hospitaliti & perkhidmatan makanan. Ia juga menyiapkan pelajar untuk menggunakan pendekatan dan sikap yang profesional.

MOHE/MQA:
  • Kota Kinabalu: (R2/1013/4/0121)(07/25)(A11469)

Hubungi Kami!

Kaunselor pendidikan kami bersedia untuk membantu anda!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This field is hidden when viewing the form
This field is hidden when viewing the form

Maklumat Kursus

  • Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan sekurang-kurangnya tiga (3) kredit dalam mana-mana mata pelajaran, atau kelulusan setaraf; ATAU
  • Lulus Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) dengan sekurang-kurangnya Gred C (GP 2.00) dalam mana-mana mata pelajaran, atau kelulusan setaraf; ATAU
  • Lulus Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) dengan sekurang-kurangnya Gred Maqbul dalam mana-mana mata pelajaran, atau kelulusan setaraf; ATAU
  • Lulus Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Tahap 3 dalam bidang berkaitan; ATAU
  • Sijil (Tahap 3, Kerangka Kelayakan Malaysia — MQF) dalam bidang berkaitan atau kelulusan setaraf.
  • Academic Reading & Writing
  • Bahasa Kebangsaan A
  • Basic Pastry & Bakery
  • Beverage Operation
  • Effective Communication
  • Skills/Precepts of Islam/ Creative Problem Solving
  • Drama & Role-play in English
  • Essential Business Communication Skills
  • Financial Accounting 1
  • Food & Beverage Management
  • Food Sanitation
  • Garde Manger
  • Hospitality Cost Control
  • Human Resource Management
  • Industrial Training
  • Intermediate Pastry & Bakery
  • International Cuisine
  • Introduction to Culinary Skills
  • Introduction to Hospitality & Tourism Industry
  • Kitchen Organization
  • Malaysian Cuisine
  • Meat Identification & Fabrication
  • Nutrition
  • PC Competency
  • Pengajian Malaysia 2
  • Principles of Management
  • Principles of Moral and Ethics
  • Reading, Vocabulary & Grammar
  • Social and Human Skills Project
  • Theory of Food
  • Western Cookery
  • Pastri & Bakeri
  • Pembuatan coklat
  • Pengkritik makanan
  • Pengarang
Refresh_font_awesome

Muat Turun Risalah

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This field is hidden when viewing the form

Download Brochure

This field is for validation purposes and should be left unchanged.
This field is hidden when viewing the form

Download Brochure