Adakah Gred Baik Diperlukan untuk Mendapat Pekerjaan Baik Teruskan membaca

Adakah Gred Baik Diperlukan untuk Mendapat Pekerjaan Baik? Teruskan membaca.

Setiap tahun, dengan beribu-ribu pelajar menamatkan sekolah, persaingan adalah sengit dan mendapat gred yang lebih tinggi akan menyebabkan anda menarik perhatian. Walau bagaimanapun, adakah anda memerlukan gred yang baik untuk mendapatkan pekerjaan yang memberi anda gaji yang cukup? Anda mungkin tidak menyangka bahawa terdapat kursus untuk lepasan SPM yang gagal supaya boleh sambung belajar — sebenarnya, ia memerlukan lebih daripada sekadar gred untuk mendapatkan pekerjaan. Terdapat jutawan di Malaysia yang keputusan SPM mereka gagal tapi tidak relevan dengan kejayaan mereka. Jadi, untuk menjawab soalan “adakah anda memerlukan gred yang baik untuk mendapatkan pekerjaan yang memberi anda gaji sara hidup”, ia bergantung kerana terdapat juga kursus untuk lepasan SPM yang gagal.

 

1. Bergantung pada bidang kerjaya yang anda mohon

Sesetengah majikan mencari GPA yang lebih tinggi daripada calon ijazah perakaunan dan kewangan kerana ia menunjukkan kemahiran analisis dan kemahiran pengiraan yang baik. Pemohon kerja kejuruteraan juga boleh mengharapkan untuk ditanya tentang GPA mereka, tetapi hanya jika mereka mempunyai gred rendah atau purata berbanding gred tinggi. Mereka yang mendapat pointer rendah susah dapat kerja.

 

2. Gred yang baik membolehkan anda memohon biasiswa kursus ijazah yang bereputasi

Walaupun tidak perlu mendapatkan gred yang sangat baik, gred baik boleh membantu apabila anda memohon biasiswa. Walaupun anda akhirnya diterima oleh universiti terkemuka yang menerima pointer rendah susah dapat kerja dan anda mungkin tidak layak mendapat biasiswa. Biasiswa ialah cara terbaik untuk mengurangkan kos ijazah anda, dan terdapat pelbagai jenis biasiswa: sesetengah ditawarkan oleh universiti, yang lain oleh syarikat. Dengan berjaya di sekolah dan mengekalkan GPA yang tinggi, anda meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan biasiswa yang akan mengurangkan jumlah wang yang anda perlu pinjam untuk menghadiri universiti. Bakal majikan anda juga akan kagum!

 

3. Majikan juga mahukan pemohon yang mempunyai kemahiran insaniah

Kemahiran insaniah adalah kualiti penting yang menjadikan anda seorang pekerja yang baik. Kemahiran insaniah lebih sukar untuk dipelajari daripada kemahiran keras, tetapi ia juga lebih berharga dan selalunya lebih penting kepada majikan. Perkara yang menarik tentang kemahiran insaniah ialah sesiapa sahaja boleh memperbaikinya dengan mempraktikkannya secara kerap — sama ada amalan tersebut berlaku di rumah atau di tempat kerja (atau kedua-duanya!). Kemahiran insaniah bukanlah sifat semula jadi; ia tingkah laku yang datang dengan latihan dari semasa ke semasa — sama seperti mana-mana set kemahiran lain!

 

4. Pointer rendah? Kagumkan bakal majikan anda dengan latihan amali

Satu cara untuk mendapatkan pekerjaan untuk pointer rendah adalah dengan menunjukkan kemahiran yang sebenarnya anda miliki untuk melakukan kerja itu, yang tidak boleh ditunjukkan di atas kertas. Jika anda ingin bekerja di syarikat terkemuka dengan mempunyai gred yang rendah, terdapat satu cara untuk menarik perhatian bakal majikan anda: latihan amali. Latihan amali akan membantu anda masuk ke pintu syarikat impian anda. Latihan amali yang berjaya boleh membawa kepada tawaran kerja. Walaupun dengan keputusan SPM gagal, anda boleh sambung belajar dan menunjukkan bahawa anda mampu melakukan kerja yang hebat melalui latihan amali.

 

5. Program sijil ditawarkan untuk keputusan SPM di bawah purata

Jika anda tidak berjaya dalam peperiksaan SPM anda dan anda ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi, terdapat program sijil tersedia untuk pelajar dengan keputusan di bawah purata di banyak universiti yang menerima gred rendah. Program sijil ini adalah kursus untuk pelajar biasa yang ditawarkan di universiti awam dan juga institusi pengajian tinggi swasta. Mereka juga boleh didapati dalam pelbagai bidang pengajian termasuk perakaunan dan kewangan.

Program Sijil UNITAR sesuai untuk lepasan SPM yang memperoleh sekurang-kurangnya 1 Kredit dalam SPM untuk mendaftar ke peringkat pengajian tinggi. Semak imbas program Sijil kami hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.