Pursue a Degree with Working Experience - UNITAR International University

Bolehkah Saya Sambung Belajar Ijazah Dengan Hanya Pengalaman Kerja?

Penilaian Akreditasi Pembelajaran Pengalaman Terdahulu (APEL) telah dilaksanakan untuk membolehkan orang dewasa yang bekerja memohon Sijil, Diploma, Ijazah Sarjana Muda, Sarjana (kerja kursus & mod campuran) dan juga PhD! Ini bermakna mereka yang memilih untuk bekerja sejurus selepas SPM kini diberi peluang sambung belajar ijazah sambil bekerja. Sesetengah mungkin tertanya-tanya sama ada mereka boleh sambung belajar ijazah sarjana muda, sarjana dan lain lagi sambil bekerja sepenuh masa melalui APEL, tetapi penilaian itu lebih berkaitan dengan membantu orang dewasa menggunakan pengalaman kerja mereka untuk mendapatkan ijazah separuh masa universiti.

 

Apakah Perbezaan Antara APEL (A) dan APEL (C)?

Di bawah ialah jadual perbandingan untuk memahami APEL (A) dan APEL (C) dengan lebih baik untuk orang dewasa yang bekerja yang ingin mengikuti program ijazah [1]:

 

 

APEL (A)

APEL (C)

Tujuan

Mengiktiraf pembelajaran tanpa mengira bagaimana dan di mana ia diperoleh untuk tujuan mendapatkan akses kepada program kursus.

Mengiktiraf pembelajaran tanpa mengira bagaimana dan di mana ia diperoleh untuk penganugerahan kredit dalam program akademik yang dijalankan.

Yuran dibayar oleh pelajar

 

Yuran yang dikenakan kepada pelajar untuk penilaian APEL (A) ditetapkan oleh MQA:

1. Sijil/Diploma: RM155

2. Ijazah Sarjana Muda: RM250

3. Ijazah Sarjana: RM370

Yuran penilaian yang dikenakan kepada pelajar untuk APEL(C) ditetapkan oleh HEPs.

Permohonan untuk Penilaian APEL

 

 

Calon dikehendaki

mengemukakan permohonan untuk

Pensijilan APEL (A) kepada MQA atau Pusat Penilaian APEL.

Pelajar dikehendaki mengemukakan permohonan penilaian APEL (C) kepada HEPs.

Keperluan Asas

1. Hanya untuk rakyat Malaysia.

2. Lulus Ujian Aptitud dan

Portfolio.

3. Keperluan umur minimum:

a) Sijil: 19 tahun

b) Diploma: 20 tahun

c) Ijazah Sarjana Muda: 21 tahun

d) Ijazah Sarjana: 30 tahun

e) Ijazah Kedoktoran: 35 tahun

1. Terbuka kepada rakyat Malaysia dan bukan warganegara Malaysia.

2. Lulus penilaian APEL (C).

3. Tiada syarat umur minimum.

 

** APEL (A) hanya boleh digunakan UNITAR International University. Pelajar tidak boleh menggunakan kelayakan ini di institusi lain.

 

Gunakan Portfolio Kerja Anda untuk Mendapat Kemasukan Program Ijazah

Walaupun anda telah tamat pendidikan sekolah menengah anda atau kursus Pra-U, pemilikan kelayakan pengajian tinggi pasti akan menambah nilai kepada pekerjaan anda sekarang. Anda boleh berbuat demikian dengan menyusun semua pengalaman kerja anda ke dalam portfolio apabila memohon kursus ijazah separuh masa melalui APEL (A). Majoriti majikan dan perekrut biasanya akan mengambil kira latar belakang pengajian calon yang lebih tinggi semasa proses pengambilan pekerja.

 

Kejar Ijazah Lepasan Ijazah tanpa Pengajian Prasiswazah

Berasa malu untuk mendaftar untuk program sarjana muda sebagai orang dewasa yang bekerja? Jangan risau, anda sebenarnya boleh memintas peringkat itu dan melakukan kajian pasca siswazah melalui APEL (A). Jika anda berumur 30 tahun, anda boleh mendaftar untuk program ijazah sarjana dengan pengalaman kerja yang berkaitan selain mempunyai sijil STPM/ Diploma/ A-Level/ setaraf. Calon doktor falsafah, sebaliknya, perlu berumur sekurang-kurangnya 35 tahun. Namun, anda mesti ingat bahawa kursus pasca siswazah lebih mencabar dan anda mungkin perlu mempertimbangkan untuk sambung belajar ijazah degree sambilan sambil bekerja sepenuh masa.

 

Percepatkan Tempoh Pengajian Anda melalui Pindahan Kredit

Adakah anda tahu yang anda boleh menggunakan pengalaman kerja anda dan menukarnya kepada kredit akademik? Ini bermakna bahawa anda boleh menyelesaikan program ijazah lebih cepat daripada rakan sebaya anda! APEL (C) membenarkan pemindahan kredit sedemikian untuk individu yang bekerja.

 

UNITAR ialah Pusat Penilaian APEL Bertauliah yang menyediakan peluang akademik sambung belajar diploma, degree, masters, PhD dan lain sambil bekerja. Ia juga memberi peluang kepada mereka yang mempunyai pengalaman bekerja tetapi tidak mempunyai kelayakan pendidikan tinggi untuk mencapai kenaikan pangkat pekerjaan ataupun tidak mempunyai lebih banyak pilihan kerjaya. Hubungi kami hari ini untuk maklumat lanjut.

 

Sumber:

1.https://www2.mqa.gov.my/apel/pdf/APEL(A)%20vs%20APEL(C)_en.pdf

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.