3 Cabaran Biasa Pelajar Bekerja dan Penyelesaian

3 Cabaran Biasa Pelajar Bekerja (dan Penyelesaian)

Pelajar bekerja sambilan sering menghadapi pelbagai cabaran yang boleh mengganggu keupayaan mereka untuk berjaya di sekolah. Pengurusan masa, tekanan kewangan, dan mengimbangi kerja dan kehidupan peribadi semuanya boleh menjejaskan. Walau bagaimanapun, terdapat penyelesaian untuk masalah-masalah ini. Dengan sedikit perancangan dan usaha, bekerja sambil belajar pada masa yang sama menjadi lebih mudah – perjuangan pelajar yang bekerja pasti dapat diatasi, dan pelajar pasti boleh menetapkan diri mereka untuk berjaya.

Berikut adalah beberapa masalah dan cabaran pelajar bekerja sambilan dan belajar:


1.  Pembahagian masa amat penting

Cabaran terbesar bagi pelajar bekerja sambil belajar ialah pengurusan masa. Walaupun anda perlu mencari masa untuk belajar, anda juga ingin memastikan anda menjana wang yang mencukupi untuk membayar sewa dan makanan. Bagi sesetengah pelajar, ini bermakna mengambil syif tambahan di tempat kerja mereka atau mencari cara lain untuk menjana wang secara sampingan. Perkara yang paling penting ialah anda kekal teratur dan pastikan anda mengutamakan kerja sekolah anda terlebih dahulu! Pengurusan masa adalah penting untuk mengimbangi kerja dan belajar untuk memastikan kedua-duanya tidak menderita, dan anda tidak keletihan.


2. Mengumpul motivasi diri dan kemahuan

Ia boleh menjadi masalah bagi pelajar bekerja sambil belajar yang biasa mempunyai masa lapang sepanjang hari untuk mendapatkan cukup motivasi untuk belajar atau menyelesaikan tugasan mereka. Ia adalah penting bagi pelajar yang bekerja untuk menetapkan matlamat untuk diri mereka sendiri yang realistik tetapi mencabar — dan kemudian memberi ganjaran kepada diri mereka sendiri apabila mereka mencapai matlamat tersebut. Anda mungkin memutuskan bahawa setiap kali anda menghabiskan satu bab dalam buku teks anda, anda akan melayan diri anda dengan M&M (atau apa-apa juadah yang paling sesuai untuk anda). Ganjaran kecil ini akan membantu anda terus bermotivasi serta membantu anda kekal di landasan yang betul dengan pengajian anda!


 3. Berasa sunyi dan terasing

Bekerja sambil pergi ke sekolah sepenuh masa adalah mencabar kerana ini bermakna menghabiskan lebih sedikit masa dengan rakan dan ahli keluarga yang tidak juga mengimbangi sekolah dengan tanggungjawab kerja. Pelajar yang bekerja perlu meluangkan sedikit masa  bersama orang tersayang, kerana ini bermakna masa peremajaan yang amat diperlukan – yang membolehkan minda yang lebih cergas, membolehkan pelajar yang bekerja mengimbangi kerja dan belajar dengan lebih berkesan.

Sekarang kita telah melihat beberapa masalah biasa pelajar bekerja, berikut adalah beberapa penyelesaian:


1. Berikan diri anda kerangka masa yang realistik

Jika anda seorang pelajar yang bekerja, mungkin sukar untuk mengikuti semua tarikh akhir dan keperluan yang disertakan bersama kursus anda – yang boleh menjadi salah satu perjuangan terbesar bagi pelajar yang bekerja. Salah satu cara terbaik untuk memastikan anda tidak terharu ialah memberi diri anda kerangka masa yang realistik untuk menyiapkan tugasan dan projek. Ini bermakna mempunyai lebih daripada satu tarikh akhir untuk tugasan atau projek supaya anda menyebarkan perkara selama beberapa minggu atau bulan. Ini juga akan membantu jika anda boleh menangguhkan beberapa tugas sehingga selepas peperiksaan apabila beban kerja anda akan menjadi kurang sengit.


2. Bercakap dengan rakan, pensyarah dan juga bos anda

Ia adalah penting bagi mereka yang sambung bekerja sambil belajar pada masa yang sama untuk mempunyai talian komunikasi terbuka dengan tutor dan pensyarah mereka — dan juga dengan bos mereka! Jika terdapat sebarang isu dengan kerja kursus atau tanggungjawab tempat kerja anda yang menjejaskan kualiti prestasi anda di dalam kelas atau di tempat kerja, bincangkannya dengan seseorang yang boleh membantu menyelesaikannya.


3. Mula belajar awal 

Cara terbaik untuk mengatasi sebarang cabaran adalah melalui persediaan — jadi jika ada sesuatu yang membimbangkan anda, mulakan belajar awal supaya anda berasa lebih yakin dan bersedia dengan secukupnya.

Cabaran pelajar yang sambung bekerja sambil belajar bukanlah perkara baharu – namun, terdapat cara untuk mengatasi masalah ini – terutamanya dengan adanya kelas dalam talian. Percaya atau tidak, terdapat banyak faedah bekerja sambil belajar! Ketahui lebih lanjut mengenai kursus ijazah dalam talian kami di Universiti Antarabangsa UNITAR hari ini.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.