how to make friends bm

Cara Bergaul Dengan Rakan Sekelas Yang Lebih Muda di Universiti

Memilih rakan baru yang baik bukanlah mudah, mencari titik persamaan dan membina perbualan memerlukan masa dan usaha. Walaupun sesetengah orang mempunyai kemahiran untuk membentuk hubungan sosial yang baharu dan ketahui cara mencari kawan, cabaran tambahan ialah berbual dengan seseorang yang lebih tua atau lebih muda daripada anda. Jurang generasi bermakna dua pihak membesar dengan trend yang berbeza, malah cara pemikiran mereka mungkin tidak dapat dibayangkan antara satu sama lain. Oleh itu, untuk memulakan perbualan dengan rakan sekelas yang lebih muda, pertama sekali penting untuk mendekati mereka dengan fikiran terbuka. Disenaraikan adalah beberapa cara, faedah dan tips untuk bergaul dan berkawan dengan rakan sekelas anda yang lebih muda dan mengaburkan garis perbezaan generasi di universiti.

1. Buat kesan apabila memperkenalkan diri anda 

Membuat kesan yang baik adalah cara yang penting semasa mencari kawan. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang membuat penilaian tentang keperibadian anda di mana-mana antara 33 dan 100 milisaat pertama bertemu seseorang yang baharu. Walaupun sesetengah menganggap ini sebagai “cetek” sebenarnya terdapat alasan yang wajar di sebalik kelakuan ini. Apabila bertemu seseorang buat kali pertama, bahasa badan adalah penting. Anda akan melihat butiran seperti, jika mereka tersenyum, jika terdapat hubungan mata, dan jika kedua-dua pihak mencerminkan bahasa badan masing-masing. Jika jawapannya adalah “ya” untuk semua butiran ini, maka orang yang anda ajak bercakap berkemungkinan besar berminat untuk menjadi kawan. Beri perhatian lebih kepada cara anda berpakaian juga, kerana sesetengah orang secara tidak sengaja mengasaskan tanggapan pertama mereka tentang anda hanya pada penampilan anda.

2. Berhubung di media sosial 

Media sosial hari ini berfungsi sebagai pintu untuk memahami keperibadian orang ramai dan perkara yang membuatkan mereka gembira, bersemangat, marah, dan sebagainya. Jika mendekati rakan sekelas anda kelihatan terlalu menakutkan untuk anda, membalas “story” Instagram atau Snapchat mereka mungkin perkara terbaik seterusnya. Dengan cara ini, apabila anda bertemu rakan sekelas anda, anda boleh memulakan perbualan yang berkaitan dengan “story” mereka dan seorang kenalan berpotensi menjadi sambungan yang tulen.

3. Sertai komuniti dan kelab pelajar 

Mengecualikan diri anda daripada aktiviti kokurikulum di universiti boleh menyebabkan anda kelihatan tidak berminat untuk mengenali rakan sekelas anda. Dilihat sebagai misteri tidak semestinya sesuatu yang baik. Anda harus sedar mengenai faedah berkawan. Walau bagaimanapun, memaksa diri anda melakukan sesuatu yang anda tidak minati hanya boleh memburukkan keadaan. Jadi luangkan masa anda untuk mencari komuniti atau kelab dalam universiti anda yang sesuai dengan minat anda untuk memilih rakan yang baik. Menyertai kelab yang anda minati ialah cara yang bagus jika anda ingin menjalin hubungan dengan pelajar lain. Pertimbangkan untuk melayari rangkaian luas kelab dan komuniti Universiti Antarabangsa UNITAR untuk menyepadukan diri anda dengan lebih baik ke dalam kehidupan pelajar.

4. Memikirkan topik perbualan 

Pilih topik yang menarik minat anda atau cerita dan situasi yang anda alami dan jadikannya topik perbualan. Orang yang kelihatan mahir dalam situasi sosial mengamalkan kemahiran bercakap ini dalam kebanyakan situasi sosial.

5. Tetap setia pada diri sendiri 

Paling penting, cara dan tips berkawan di universiti ialah, kekal setia kepada diri sendiri dan jangan cuba menarik perhatian rakan sebaya anda. Menjadi diri sendiri adalah panduan terbaik yang boleh anda ikuti. Dengan cara ini, anda akan menarik orang yang berfikiran sama, yang pastinya boleh menjadikan kehidupan universiti anda benar-benar tidak dapat dilupakan sambil berkawan sepanjang hayat.

 

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.