Benefits to Study Micro-Credentials at UNITAR International University

5 Faedah Micro-Credentials di UNITAR International University

Memilih belajar untuk ijazah bermakna melabur dalam pembinaan pengetahuan dan mendapatkan kerjaya yang anda inginkan. Tidak perlu dikatakan, pendidikan tinggi memerlukan lebih banyak masa dan tenaga untuk berjaya menamatkan program ijazah.

Di sinilah kursus kredensial mikro masuk. Terdapat kelayakan mikro ditawarkan di universiti di Malaysia bagi mereka yang tidak dapat melaksanakan program sepenuh masa, tidak dapat mencari fleksibiliti masa dan orang dewasa bekerja yang ingin belajar kursus khusus untuk kemajuan kerjaya.

 

Apa itu micro credential?

Apa itu micro credential? Pada asasnya, kursus kredensial mikro di Malaysia direka bentuk dengan laluan pendidikan yang khusus belajar secara online kerana terdapat banyak kebaikannya terutamanya jangka pendeknya.

Dalam kebanyakan kes, pelajar mengikuti program kelayakan mikro kerana ia menawarkan fleksibiliti untuk anda belajar mengikut kadar anda sendiri yang membolehkan anda menyelesaikan program dalam masa anda sendiri.

Adakah kelayakan mikro berbaloi? Teruskan membaca untuk pemahaman yang lebih mendalam mengenai kursus universiti jangka pendek namun praktikal ini, dan mengapa program online kelayakan mikro UNITAR mungkin adalah program yang anda ingin pada masa ini.

 

 

Faedah Kredensial Mikro - UNITAR Malaysia

Berikut ialah 5 faedah kelayakan mikro yang mungkin anda ingin pertimbangkan:

 

1.Lebih pendek daripada kursus ijazah universiti biasa 

Kelayakan mikro ialah kursus universiti yang diambil daripada program ijazah dan dipecahkan kepada format modular. Sebagai contoh, program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) mempunyai 10 mata pelajaran. Dengan kelayakan mikro, anda boleh mengambil setiap subjek satu demi satu. Pada asasnya, kursus kelayakan mikro adalah lebih pendek daripada program ijazah biasa. Ia boleh menjadi sebahagian kecil daripada program bertauliah atau kursus yang berdiri sendiri.

 

2.Membantu pelajar menunjukkan perkembangan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan

Kepakaran pengetahuan sahaja tidak mencukupi untuk memasuki tenaga kerja. Sebahagian daripada sukatan pelajaran dalam kelayakan mikro termasuk menunjukkan aplikasi praktikal mengenai apa yang telah anda pelajari di dalam kelas. Calon dikehendaki mempamerkan perkembangan pengetahuan, kemahiran dan kecekapan mereka dalam bidang tertentu. Dengan berbuat demikian, calon akan membangunkan bukti yang jelas atau artifak pembelajaran “dalam tindakan” dan bukannya hanya mengetahui perkara secara teori.

 

3.Kursus akademik yang diluluskan oleh MQA

Kebaikan belajar mikro kredensial secara online ataupun fizikal ialah ia merupakan komponen program akreditasi universiti. Semua kredit kursus termasuk pemindahan kredit pergi ke arah penyiapan program. Setelah berjaya menamatkan kursus kelayakan mikro, calon dianugerahkan pensijilan digital. Ini biasanya dalam bentuk lencana digital atau sijil.

 

4.Susun kelayakan mikro anda untuk memohon kelayakan bertauliah yang lebih tinggi

Kelayakan mikro boleh disusun ke arah unit kecekapan lebih besar yang dibangunkan melalui pelbagai laluan pendidikan. Dalam erti kata lain, calon boleh melengkapkan pelbagai kursus kelayakan mikro yang ditawarkan oleh satu atau banyak penyedia pendidikan berdasarkan keperluan mereka sendiri dan mengikut kadar mereka sendiri. Pelajar boleh menggunakannya untuk memohon kredit ke arah kelayakan yang diiktiraf lebih tinggi seperti ijazah sarjana muda. Contoh kelayakan mikro termasuk Kredensial Mikro dalam Perakaunan & Kewangan untuk Pembuatan Keputusan dan Kredensial Mikro dalam Perisian Grafik (Adobe Illustrator dan Adobe Photoshop) yang boleh didapati di UNITAR.

 

5.Pembelajaran fleksibel

Di samping kelayakan mikro, kemahiran terdahulu dan pengalaman kerja atau kehidupan calon juga boleh diambil sebagai kredit ke arah program yang diiktiraf. Ini bermakna anda boleh menggunakan pembelajaran bukan formal seperti pengalaman kerja anda atau menamatkan Kursus Online Terbuka Besar-besaran (MOOC) untuk mengejar kelayakan akademik di Malaysia.

Sekarang setelah anda mengetahui apa itu kelayakan mikro dan bagaimana ia boleh memberi manfaat kepada anda, pertimbangkanlah kursus akademik ini sebagai salah satu laluan pengajian tinggi alternatif anda untuk mendapatkan kelayakan peringkat universiti. UNITAR International University ialah salah satu institusi pengajian tinggi Malaysia yang menawarkan kelayakan mikro di samping program pra-universiti, sarjana muda dan pascasiswazah. Hubungi kami hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.