7 Kesilapan Yang Perlu Dielakkan Ketika Memilih Kursus Ijazah

7 Kesilapan Yang Perlu Dielakkan Ketika Memilih Kursus Ijazah

Sama ada selepas peringkat SPM, STPM atau A-level anda, memilih kursus untuk sambung belajar ijazah sarjana muda anda adalah dilema biasa yang dihadapi oleh ramai orang. Anda tidak berseorangan dalam waktu getir ini. Majoriti golongan dewasa yang sedang bekerja berhadapan dengan situasi yang sama, namun kebanyakan mereka berjaya mengatasinya dengan baik. Jika diikutkan minat anda, matlamat ibu bapa anda atau mungkin anda ingin mengejar gaji besar — ini boleh menjadi sebuah keputusan yang amat sukar sekali. Mengetahui cara memilih ijazah sarjana muda yang sesuai untuk sambung adalah kebimbangan sah yang boleh dikaitkan dengan ramai orang. Dibawah ini adalah 7 senarai kesilapan yang perlu anda ketahui supaya dapat elakkan ketika memilih ijazah di peringkat pengajian tinggi:


1. Belajar Kursus Semata-mata untuk Pekerjaan Bergaji Tinggi

Seperti yang pernah dikatakan oleh Confucius, “Apabila anda melakukan sesuatu yang anda suka, anda tidak akan bekerja sehari dalam hidup anda.” Wang adalah penting, dan ya, wang boleh membeli benda yang boleh membawa kepada kebahagiaan. Tetapi wang itu sendiri tidak menjamin kebahagiaan. Bersama-sama dengan melakukan perkara yang anda suka, anda juga akan mengalami rasa tujuan dan pertumbuhan peribadi dan ini juga boleh menyebabkan anda memperoleh lebih banyak digit pada cek gaji anda. Oleh itu, berusahalah untuk menikmati kerja anda dan bukannya faedah yang datang daripadanya.


2. Membuat Pilihan Pendidikan Tinggi Impulsif Sebelum Anda Bersedia

Anda bukan berseorangan dalam fasa ini. Dengan adanya internet, anda boleh melayari laman sesawang untuk cuba mendapatkan nasihat. Atau, anda boleh dapatkan nasihat dan bimbingan dari mereka yang pernah mengalami situasi ini akan tetapi, jangan biarkan mereka untuk membuat keputusan untuk memilih program ijazah sarjana untuk anda. Jika anda memilih kursus ijazah yang tidak sesuai dengan minat anda, ia akan memberi anda pemikiran yang negatif bahawa ijazah anda tidak laku. Renungkan pilihan anda dan pertimbangkan pilihan akademik anda. Dorongan seketika boleh memberi kesan kepada pendidikan tinggi anda.


3. Memilih Ijazah Anda Untuk Membahagiakan Ibu Bapa Anda

Ibu bapa anda sememangnya mempunyai hak untuk menasihati anda, tetapi anda harus mempunyai kata putus untuk diri anda sendiri bagi mengelakkan anggapan bahawa ijazah anda tidak laku. Apabila memikir mengenai pendidikan tinggi, ia lebih daripada sekadar bermegah-megah. Anda perlu mempunyai semangat belajar untuk mendorong anda ke hadapan tanpa mengira cabaran yang akan anda hadapi. Mengikuti apa yang ibu bapa anda inginkan untuk anda boleh menyebabkan masalah yang serius untuk anda dalam jangka masa panjang. Anda tidak mahu menyalahkan ibu bapa anda untuk kesusahan anda kelak.


4. Memilih Berdasarkan Apa yang Dikaji Rakan Anda

Semasa melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi seperti pengajian ijazah sarjana muda, kita sepatutnya tahu lebih baik daripada mengikuti jejak rakan kita. Ini untuk memastikan rakan anda rapat dengan anda boleh memberi kesan sebaliknya apabila memilih untuk sambung belajar ijazah sarjana muda anda. Walaupun mereka memberi tumpuan kepada minat mereka, anda masih mengutamakan mereka. Anda tidak boleh mencapai potensi penuh anda apabila mengikut rakan anda. Ambil peluang pada minat anda, dan anda akan mendapat kawan baharu dengan matlamat dan minat yang sama apabila anda mendaftar.


5. Tidak Sejajar Dengan Hakikat Pekerjaan

Jika anda ingin menjadi seorang detektif hanya dengan membaca novel Sherlock Holmes, anda mungkin perlu mempertimbangkan semula pekerjaan anda. Itu bukan cara untuk memilih bidang ijazah sarjana muda untuk anda sambung. Terdapat unsur penyelidikan yang harus sesuai dengan minat anda. Anda boleh menjadi pemimpi dan realistik pada masa yang sama jika anda melihat pekerjaan impian anda dari semua sudut. Sebagai contoh, anda mungkin mempunyai harapan dan impian untuk menjadi ahli psikologi, tetapi anda mungkin tidak mempunyai kemahiran mendengar yang baik. Dengan menyelaraskan diri anda dengan realiti pekerjaan, anda kini tahu bahawa anda boleh mengembangkan kemahiran ini ataupun boleh menyelaraskan diri anda dengan menjadi ahli psikologi berasaskan penyelidikan.


6. Tidak Melihat Struktur Kursus, Yuran Pengajian dan Tarikh Kemasukan

Bersifat praktikal dalam keputusan anda datang apabila anda menyelidik struktur kursus, yuran pengajian dan tarikh pengambilan. Baca brosur dengan baik supaya anda tahu sama ada anda mampu membayar pendidikan anda dan menguruskan masa anda dengan sewajarnya. Apabila cabaran timbul, anda boleh menyelesaikannya atau cuba mencari penyelesaian alternatif. Sebagai contoh, anda boleh sama ada membuat pinjaman PTPTN jika yuran pengajian melebihi bajet anda atau anda boleh mendapatkan yuran pengajian yang lebih berpatutan di universiti lain.


7. Membenarkan Orang Lain untuk Menjatuhkan Semangat Anda

Anda lebih mengenali diri anda. Jangan biarkan orang lain memberitahu anda sebaliknya. Orang yang tidak menggalakkan pilihan pendidikan anda tidak boleh melihat apa yang anda lihat. Terdapat banyak orang berjaya yang menolak orang yang mengecewakan untuk mencapai apa yang mereka inginkan. Benarkan diri anda digalakkan dalam apa jua cara, sama ada melalui video inspirasi atau perbualan dengan orang yang mempercayai anda. Jadi, daripada membazirkan tenaga anda dengan orang yang tidak menggalakkan anda, mungkin sudah tiba masanya untuk mengelilingi diri anda dengan orang telah mendahului anda dan boleh berkongsi dengan anda pengalaman langsung mereka.

Universiti Antarabangsa UNITAR menawarkan pelbagai kursus ijazah yang tersedia secara fizikal dan dalam talian supaya anda boleh memperoleh peringkat pengajian degree tanpa merisaukan keadaan anda. Pasukan kaunselor kami yang bermaklumat boleh membantu anda dalam pencarian program ijazah ideal anda dan menawarkan nasihat tentang memilih ijazah yang betul. Ada pertanyaan? Hubungi kami di Universiti Antarabangsa UNITAR hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.