Pengajian Sepenuh Masa vs Separuh Masa Dilema Setiap Pelajar

Pengajian Sepenuh Masa vs Separuh Masa: Dilema Setiap Pelajar

Ini adalah dilema yang dihadapi setiap pelajar pada satu ketika dalam hidup mereka: menjadi pelajar yang sambung belajar separuh masa ataupun belajar secara “part time” berbanding pelajar sepenuh masa. Walaupun kedua-duanya mempunyai kebaikan dan keburukan masing-masing, apabila anda cuba memutuskan yang mana satu sesuai untuk anda, ia sukar untuk mengetahui apa yang terbaik untuk masa depan anda. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang 3 faktor utama yang mempengaruhi perbezaan antara pengajian sambilan dan sepenuh masa supaya anda boleh membuat pilihan termaklum yang akan membantu anda mendekati matlamat anda.

 

1. Pengurusan wang

Pengurusan wang ialah kemahiran yang semua orang perlu pelajari, terutamanya jika anda akan menjadi seorang pelajar. Pelajar sambilan dan pelajar sepenuh masa perlu belajar cara membuat belanjawan dengan berkesan.

Apabila anda seorang pelajar sepenuh masa, elaun bulanan ibu bapa anda biasanya merupakan satu-satunya sumber pendapatan anda. Anda perlu belajar cara membuat belanjawan dan merancang lebih awal supaya bertahan sehingga elaun anda yang seterusnya masuk. Ini bermakna mempertimbangkan perkara seperti sewa/bil/makanan/kos pengangkutan. Jika terdapat sebarang perbelanjaan lain yang timbul seperti membeli hadiah hari jadi seseorang — anda mungkin ingin mempertimbangkan untuk menyimpan wang terlebih dahulu supaya anda tidak menghabiskan semua elaun anda sekaligus!

Sebaliknya, jika anda memilih pengajian sambilan berbanding sepenuh masa, maka ia boleh memberi manfaat kepada kedua-dua pihak yang terlibat kerana akan ada lebih banyak kebebasan kewangan untuk anda dan ibu bapa anda! Wang tunai tambahan yang anda miliki boleh meringankan sedikit beban kewangan daripada ibu bapa anda dan menjadikan mereka lebih gembira (dan kurang tertekan).

 

2. Masa

Antara punca dilema pengajian sepenuh masa dan separuh masa dalam kalangan pelajar berlaku ialah faktor masa. Perbezaan antara pengajian sambilan dan sepenuh masa berkaitan dengan masa yang diambil untuk mencapai ijazah adalah agak ketara.

Pengajian sepenuh masa bermakna anda memberi tumpuan kepada pengajian universiti anda sepanjang masa anda tidak berada di dalam kelas. Terdapat banyak universiti yang menawarkan pengajian separuh masa. Anda akan mempunyai peluang untuk terlibat dalam aktiviti kampus, tetapi anda tidak akan dapat bekerja pada masa ini. Anda mungkin bimbang tentang kos pengajian sepenuh masa, tetapi terdapat banyak biasiswa dan peluang bantuan kewangan jika anda memohon untuknya!

Belajar sambilan di sebaliknya bermakna anda boleh memohon kerja sambilan sambil masih menyiapkan kerja kursus anda. Kelemahan di sini adalah masa yang lebih lama untuk menyelesaikan ijazah anda kerana anda membahagikan perhatian anda antara dua perkara: sekolah dan kerja. Yang penting untuk diingat bahawa kebanyakan majikan mahukan pekerja yang telah tamat pengajian dari kolej, jadi jika anda memutuskan untuk melanjutkan pengajian sambilan selepas tamat pengajian tinggi, pastikan anda memahami berapa lama masa yang diperlukan untuk anda lulus dengan ijazah sarjana muda.

 

 

3. Pengalaman

Yang penting untuk mengingati matlamat anda apabila membuat keputusan untuk sambung belajar separuh masa ataupun belajar secara “part time” atau separuh masa. Jika matlamat anda adalah untuk mendapatkan pendidikan, maka pengajian sepenuh masa mungkin sesuai untuk anda. Ia adalah penting untuk diperhatikan di sini bahawa kita bukan hanya bercakap tentang mendapatkan pendidikan dari segi mempelajari perkara baharu — kita bercakap tentang menjadi sebahagian daripada komuniti dan mempunyai peluang untuk menjalin hubungan dengan rakan pelajar yang berkongsi nilai dan idea yang serupa. Hubungan ini boleh bertahan seumur hidup dan boleh membantu anda membina hubungan yang kukuh dengan orang yang mungkin menjadi kawan seumur hidup atau bahkan rakan sekerja.

Sebaliknya, satu perbezaan utama antara pelajar siswazah sepenuh masa dan separuh masa ialah pengalaman. Kajian sambilan ialah trend terkini yang semakin popular sejak beberapa tahun kebelakangan ini. Ini membolehkan pelajar yang mempunyai pekerjaan atau keluarga atau tanggungjawab lain di luar sekolah masih mendapat pendidikan akademik yang mereka perlukan tanpa perlu mengorbankan masa atau komitmen mereka di tempat lain. Kelemahannya ialah pelajar sambilan cenderung untuk tidak menjalinkan hubungan baik dengan pelajar lain kerana mereka tidak dapat menghabiskan banyak masa bersama di kampus ataupun di dalam kelas.

Ramai pelajar siswazah sepenuh masa dan separuh masa mempunyai kemahiran dan kekuatan mereka sendiri yang menentukan sama ada mereka berkembang dengan lebih baik sebagai pelajar sambilan atau sepenuh masa. UNITAR adalah universiti yang menawarkan pengajian separuh masa. Ketahui lebih lanjut mengenai program ijazah pembelajaran fleksibel Universiti Antarabangsa UNITAR, kehidupan kampus dan banyak lagi hari ini, dan ketahuilah di mana paling sesuai untuk anda!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.