5-Perkara-Yang-Perlu-Dilakukan Selepas-Graduasi

5 Perkara Yang Perlu Dilakukan Selepas Graduasi

Kehidupan selepas graduasi merupakan cabaran bagi sesetengah orang, kerana bagi ramai pelajar, terdapat halatuju dan arahan yang jelas untuk diikuti sejak pendidikan awal. Tadika membawa kepada sekolah rendah, kemudian sekolah menengah. Selepas tamat pengajian dari sekolah menengah, pelajar diberi kebebasan untuk memutuskan apa yang mereka ingin belajar di universiti. Dilema, bagaimanapun, menunjukkan wajah sebenarnya apabila anda telah menamatkan pengajian. Kebanyakan pelajar akan bertanya kepada diri sendiri, “Apakah yang perlu saya lakukan seterusnya?” ataupun, “Patutkah saya sambung belajar atau terus bekerja?”

 

Di bawah ini disenaraikan beberapa cadangan tentang perkara yang boleh anda lakukan selepas tamat pengajian:

 

 

1. Rehat selama setahun 

Kadang-kadang perkara terbaik untuk dilakukan sebelum membuat keputusan rumit seperti halatuju selepas pendidikan ialah berehat. Beri diri anda tempoh masa untuk memikirkan pilihan dan minat anda. Menurut tinjauan yang dijalankan oleh Journal of Educational Psychology1, kebanyakan pelajar mengambil masa setahun untuk memutuskan minat sebenar mereka sendiri dan pulih daripada keletihan. Berehat setahun boleh dilihat sebagai mengambil masa untuk meneroka hobi dan minat baharu. Pelajar yang ingin rehat boleh mempertimbangkan bercuti untuk berehat. Percutian berfungsi sebagai masa untuk bertenaga semula dan mengambil perkara pada kadar yang lebih perlahan, ini berpotensi mencetuskan keputusan tentang perkara yang perlu dilakukan selepas tahun berakhir. Anda juga boleh menggunakan masa untuk merancang aktiviti produktif lain, seperti mendapatkan lesen memandu anda atau mungkin menjadi sukarelawan di pusat perlindungan, contohnya. Perkara penting untuk satu tahun jurang adalah untuk mencapai rancangan yang telah anda buat selepas tamat pengajian.

 

 

2. Mengemas kini CV dan portfolio anda 

Semasa memikirkan jika anda harus sambung belajar ataupun terus bekerja, pilihan yang paling memanfaatkan masa anda adalah untuk membina portfolio yang komprehensif namun menarik dan curriculum vitae. Ini berpotensi membantu anda menonjol daripada pemohon lain. Membangunkan CV dan portfolio yang baik memerlukan masa dan penyelidikan. Anda boleh meneroka reka bentuk berbeza yang sesuai dengan industri yang ingin anda ceburi. Sebaik sahaja anda telah membangunkan reka bentuk anda, anda boleh meminta orang dalam industri untuk memberikan anda cadangan untuk diserlahkan dalam CV dan portfolio anda.

 

 

3. Cuba pekerjaan amali 

Pelajar boleh mempertimbangkan untuk memohon pekerjaan amali sebelum graduasi. Walau bagaimanapun, anda disyorkan untuk memulakan latihan amali anda dengan matlamat untuk belajar sebanyak mungkin dan bukannya hanya bekerja untuk gaji. Fikirkan gaji anda sebagai bonus selain daripada semua cerapan industri yang akan anda perolehi.

 

 

4. Pilih laluan kerjaya yang sesuai dengan minat anda 

Penulis Amerika Mark Twain pernah berkata, “Cari pekerjaan yang anda suka lakukan, dan anda tidak akan perlu bekerja sehari dalam hidup anda.” Bekerja dalam industri yang anda minati boleh dilihat sebagai kemenangan untuk menetapkan kewangan anda sambil berasa puas di tempat kerja. Selepas tamat pengajian adalah masa untuk mempertimbangkan bidang kepakaran lain yang berpotensi anda ceburi. Sesetengah graduan mungkin mengikut gaji — pilihan ini adalah munasabah. Walau bagaimanapun, melakukan sesuatu yang anda minati memberi anda rangsangan tenaga, walaupun pada hari Isnin. Pilihan yang bijak adalah memohon pekerjaan sebelum graduasi.

 

 

5. Memohon kursus lepasan ijazah 

Jika anda mempunyai sebarang keraguan tentang menceburi bidang pengajian yang berbeza, anda perlu mempertimbangkan untuk memohon kursus pasca siswazah. Ini berkaitan dengan perkara sebelumnya iaitu ‘memilih laluan kerjaya yang selaras dengan keghairahan anda’. Kursus pascasiswazah memberi anda gambaran keseluruhan tentang industri yang anda minati, ini boleh membantu anda membuat keputusan apabila tiba masanya untuk mencari pekerjaan.

 

Adakah anda berminat untuk memohon kursus pasca siswazah? Terokailah laman web UNITAR International University untuk mengetahui lebih lanjut mengenai kursus yang berpotensi membawa kepada pekerjaan impian anda!

 

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.