Petua Menjayakan Tugasan Kumpulan Dalam Talian - UNITAR Malaysia

Adakah Anda Ditugaskan dengan Tugasan Kumpulan Secara Dalam Talian? Berikut adalah 6 Petua untuk Menjadikannya Berjaya

Lebih banyak tangan membuat kerja ringan… betul?

Salah.

Ramai beranggapan apabila tugas yang sukar dipecah antara sejumlah besar orang akan menyelesaikan kerja, tetapi ia lebih mudah diucapkan daripada dilakukan. Ini amat lazim dalam tugasan universiti yang memerlukan kerjasama, dan dengan kebanyakan kelas menggunakan pendekatan dalam talian apabila mengajar, kerja berpasukan kelas dalam talian boleh menjadi huru hara. Walau bagaimanapun, kerja berpasukan dalam talian tidak mustahil sepenuhnya, jika seseorang tahu cara membuatnya berfungsi. Baca yang berikut untuk mengetahui amalan terbaik untuk kerja kumpulan dalam talian!

 

1.Mengiktirafkan usaha dan masa rakan sepasukan anda 

 

Apabila bekerja dengan kumpulan di persekitaran dalam talian, ia penting untuk sentiasa ingat bahawa anda bukan sahaja berurusan dengan semua jenis orang dengan personaliti berbeza, tetapi anda juga bekerja dengan orang yang mempunyai cabaran senyap sendiri. Menyedari dan mengiktiraf usaha dan masa mereka akan meningkatkan semangat kerjasama berpasukan.

 

2.Kenali rakan sepasukan anda seawal mungkin 

 

Memandangkan anda akan bekerja dengan pelajar lain melalui pembelajaran dalam talian, terdapat kemungkinan besar anda tidak bertemu dengan mereka sepanjang semester. Oleh itu, sebelum sebarang projek kumpulan, hubungilah rakan sepasukan anda dan bincangkan jangkaan satu sama lain mengenai projek itu, selain mengenal pasti kekuatan dan kekurangan individu.

 

3.Tentukan orang yang paling sesuai untuk setiap tugas 

 

Untuk memastikan pengalaman kerja kumpulan dalam talian yang cemerlang dan meningkatkan semangat kerjasama berpasukan, petua kerja kumpulan asas adalah mengutamakan struktur. Perhatikan kemahiran yang boleh dibawa oleh semua orang dalam kerja berpasukan dan berikan setiap individu peranan yang paling sesuai, dan semuanya akhirnya akan terlaksana. Pastikan kerja dibahagikan sama rata!

 

4.Mengingatkan semua orang mengemaskinikan kemajuan tugasan masing-masing 

 

Selepas menyelesaikan jadual dan tanggungjawab untuk projek tersebut, pastikan untuk menyemak kemajuan satu sama lain! Ini lebih mudah apabila terdapat berbilang platform seperti Google Docs yang membolehkan ahli kumpulan melihat kemajuan masa nyata supaya bekerja dengan kumpulan dalam persekitaran dalam talian boleh dijejaki dengan mudah. Memandangkan projek kumpulan besar biasanya mengambil masa yang agak lama untuk disiapkan, anda dan rakan sepasukan anda juga boleh membahagikan kerja dan menyediakan kemas kini mingguan.

 

5.Lengkapkan tugasan seminggu sebelum tarikh akhir untuk penilaian rakan sebaya 

 

Salah satu petua kerja kumpulan terbaik ialah jangan sekali-kali buat kerja pada saat-saat terakhir! Tidak kira sama ada kerja berpasukan dalam talian atau tidak, perubahan akan berlaku terutamanya apabila anda menilainya dengan rakan sebaya (dinilai oleh satu atau lebih individu yang sama kemahiran dalam bidang yang sama). Oleh itu, berikan diri anda masa yang mencukupi untuk memperhalusi semuanya sebelum penyerahan.

 

6.Saling memahami dan memaafkan apabila terdapat cabaran 

 

Anda harus memahami bahawa universiti tidak seperti sekolah menengah. Ia adalah sama sekali berbeza di luar universiti. Sentiasa berfikiran terbuka dan bersikap fleksibel apabila halangan yang tidak dijangka berlaku. Selagi semua orang boleh berbincang secara matang dan bekerjasama untuk mendapatkan penyelesaian, ini akan menjadi rahmat kepada — bukan sahaja gred anda — masa depan anda dalam persekitaran kerja. Jika anda boleh mengatasi tugasan dengan pelajar lain dalam talian, anda pasti boleh bekerja dengan baik dengan rakan sekerja masa depan anda.

 

Ini merupakan beberapa amalan terbaik untuk kerja kumpulan dalam talian dan kami harap anda dapati ia membantu. Semak imbas program akademik dalam talian kami yang berfokuskan industri dan mampu milik di UNITAR International University.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.