Petua untuk Membina Jenama Peribadi Anda untuk Kejayaan Kerjaya - UNITAR Malaysia

9 Petua untuk Membina Jenama Peribadi Anda untuk Kejayaan Kerjaya

Apa itu Jenama Peribadi?  

 

Apabila kita memikirkan Nike, kita serta-merta memikirkan simbol dan logo yang terkenal. Jenama bercakap untuk dirinya sendiri. Begitu juga, jenama peribadi adalah seperti bahagian tandatangan diri anda yang pasti orang akan mengingati anda — tanggapan kekal yang dibentuk oleh pelbagai faktor seperti pengalaman, kepakaran, kecekapan, tindakan dan/atau pencapaian dalam komuniti, industri atau pasaran secara amnya. Pendek kata, penjenamaan peribadi ialah cerita yang anda ingin beritahu orang tentang diri anda.

 

Apakah kepentingan penjenamaan diri? Penjenamaan diri membantu individu menyedari perbezaan mereka dan membolehkan mereka mengawal naratif dengan cara yang menjadikan mereka berbeza berbanding dengan orang lain untuk mencapai kerjaya yang menguntungkan. Penjenamaan peribadi juga tidak dihadkan umur maknanya, orang yang tidak bekerja seperti pelajar boleh mempunyai jenama peribadi mereka sendiri.

 

Berikut adalah beberapa cara dan tips membangun personal branding diri sendiri untuk mahasiswa universiti.

 

1.Apakah identiti peribadi dan profesional anda? 

 

Pertama sekali, kita harus mengenal pasti identiti peribadi dan profesional kita. Identiti peribadi ialah konsep yang anda kembangkan tentang diri anda yang berkembang sepanjang hayat anda, termasuk aspek yang anda tidak ada kawalan, seperti tempat lahir anda atau warna kulit anda, serta pilihan yang anda buat dalam hidup. Identiti profesional biasanya digunakan dalam konteks pekerjaan, iaitu cara kita membayangkan diri kita dalam suasana profesional.

 

2.Apa yang anda mahu dikenali untuk? 

 

Ini adalah soalan asas yang mesti ditanyakan kepada diri mereka sendiri sebelum menentukan imej anda. Apakah teknik dan prinsip anda? Tanpa imej yang konkrit, anda tidak mempunyai apa-apa untuk dijenamakan, lebih-lebih lagi membina jenama peribadi di tempat kerja.

 

3.Kepada siapa anda ingin mempamerkan pengetahuan dan kemahiran anda? 

 

Anda menarik apa yang anda nyatakan. Cara anda mewakili diri anda adalah penting. Apabila terdapat sesuatu tentang diri anda yang boleh dikaitkan dengan orang lain, anda lebih cenderung untuk membina pengikut. Fikir terlebih dahulu — jika anda seorang majikan, ciri-ciri pekerja apakah yang anda mahukan? Jadilah pekerja itu. Ia akan menyebabkan majikan masa depan mengingati anda dengan positif.

 

4.Apakah industri yang anda inginkan, dan pakar mana yang harus anda ikuti? 

 

Sebaik sahaja anda memahami diri anda, anda harus mengenali pakar dalam bidang kerja anda dan mencontohi ciri-ciri positif mereka. Lagipun, meniru ciri-ciri adalah bentuk sanjungan yang terbaik. Dengan cara ini, anda boleh maju dalam membina jenama peribadi anda.

 

5.Siapakah individu yang berkaitan dengan industri yang boleh anda temu bual sekarang? 

 

Ini juga merupakan petua penting kerana ia akan membolehkan anda mempunyai lebih banyak cerapan dan jangkaan mengenai perkara yang mungkin anda hadapi semasa membina jenama peribadi anda. Ini semua perlukan amalan. Selain memahami mereka dengan lebih baik, anda juga boleh belajar daripada cara mereka menjawab soalan yang direka untuk lebih mengenali calon, dan cara mereka menggunakan penjenamaan peribadi sendiri.

 

6.Dengan siapakah anda boleh membuat rangkaian dengan kerap dan berkesan untuk mengembangkan kalangan profesional anda? 

 

Rangkaian anda boleh merangkumi semua orang — daripada orang tersayang hingga kenalan profesional. Salah satu cara anda boleh menjadikan diri anda lebih diingati oleh ramai adalah dengan menyediakan kad perniagaan. Tidak ada salahnya dan mungkin terdapat pelbagai peluang boleh ditimbulkannya. Selain daripada itu, orang yang sudah berada dalam tenaga kerja tidak semestinya perlu berhenti membina jenama peribadi mereka.

 

7.Pernahkah anda mempertimbangkan untuk mendapatkan pengesahan pengetahuan dan kemahiran anda? 

 

Sebaik sahaja anda menambahkan kemahiran pada profil anda, anda berkemungkinan besar mendapat pengesahan kemahiran, yang berbeza daripada surat pengesyoran biasa. Bukti pengesahan kemahiran anda melalui sambungan darjah pertama di LinkedIn memperkukuh nilai anda dan cara anda boleh menjadi aset kepada syarikat tersebut.

 

8.Bagaimanakah anda mahu mengembangkan kehadiran anda dalam talian? 

 

Pelajar, terutamanya, harus mengambil perhatian. Dalam era moden ini, terdapat pelbagai cara anda boleh meningkatkan kehadiran dalam talian. Iaitu, anda harus aktif dan pastikan platform sosial anda relevan dan dikemaskinikan! Jadikanlah platform seperti LinkedIn menjadi kawan baik anda, dan siarkan hanya cukup setiap hari untuk membina kehadiran dalam talian yang boleh dipercayai. Majikan masa depan akan melihat bahawa anda berdedikasi untuk pekerjaan anda.

 

9.Adakah anda konsisten dengan penjenamaan peribadi di luar talian? 

 

Selaraskan persona pada skrin anda dengan persona luar skrin anda. Ini adalah yang terakhir antara tips dan cara membangun personal branding diri sendiri untuk mahasiswa. Ramai orang mungkin tidak percaya siaran dalam talian kerana banyak aspek boleh dipalsukan dalam talian, malangnya. Ambil Instagram, sebagai contoh. Berapa ramaikah daripada kita yang menghabiskan sebahagian besar masa kita untuk mengubah gambar sehingga cantik sebelum menganggapnya layak untuk dimuat naik? Jika anda mencipta imej palsu tentang diri anda dalam talian, anda mungkin tidak akan dapat mengekalkan jenama anda, dan satu perkara yang dihargai oleh majikan ialah kepercayaan. Jujurlah dengan diri sendiri dan tunjukkan diri anda secara sahih. Ini akan menyumbang kepada membina jenama peribadi untuk kejayaan kerjaya.

 

Melanjutkan pendidikan tinggi adalah tempat yang bagus untuk membangunkan jenama peribadi profesional. Terokailah program akademik mampu milik UNITAR dan dilengkapi dengan pengetahuan dan kemahiran industri yang berkaitan hari ini

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.