Sebab-Mengapa-Pengurusan-Logistik-Menjadi Bidang-Popular-untuk-Dipelajari

5 Sebab Mengapa Pengurusan Logistik Menjadi Bidang Popular untuk Dipelajari

Pengurusan logistik telah mengalami ledakan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, sejak populariti membeli-belah dalam talian telah meningkat. Anda mungkin tertanya-tanya, “Apakah kepentingan pengurusan logistik?” Fikirkan pengurusan logistik sebagai proses terperinci untuk melaksanakan dan mengatur aliran kerja sesuatu operasi. Pelanggan mempunyai jangkaan apabila membeli produk.

Ahli logistik mengekalkan reputasi organisasi dan memenuhi jangkaan pelanggan dengan merancang aliran kerja yang rumit dari awal hingga akhir. Skop pengurusan logistik terdiri daripada produk ketara seperti bekalan, peralatan dan bahan kepada makanan dan barangan lain. Sebagai contoh, ahli logistik menguruskan aliran maklumat, pengendalian bahan, pembungkusan, pergudangan, pengangkutan dan keselamatan sambil menggunakan alat pengurusan. Seseorang yang berminat untuk menceburi bidang pengajian ini di universiti harus mengharapkan untuk menganalisis dan mengoptimumkan peredaran logistik yang kompleks dengan penggunaan perisian simulasi khusus.

Disenaraikan di bawah ialah 5 sebab mengapa anda harus mempertimbangkan untuk mengambil pengurusan logistik.

 

1. Logistik adalah penting kepada ekonomi dunia yang sihat 

Jika anda bersemangat untuk membuat perubahan dalam ekonomi dunia yang sihat, pengurusan logistik adalah untuk anda! Sektor logistik global bernilai hari ini pada $8.6 trilion. Anggaran menunjukkan bahawa ahli logistik bertanggungjawab untuk memindahkan ratusan bilion dolar dalam pengangkutan setiap tahun1. Jika anda kagum dengan statistik semasa, aliran menaik ini dijangka mencapai tahap yang lebih tinggi apabila teknologi berkembang dan proses baharu dilaksanakan ke dalam aliran kerja.

 

2. Setiap organisasi runcit mempunyai rantaian bekalan 

Antara faedah mempelajari pengurusan logistik dan rantaian bekalan adalah kemungkinan besar anda tidak akan kehabisan tempat untuk menghantar resume anda. Organisasi runcit sangat bergantung pada rantaian bekalan mereka untuk memenuhi permintaan pengguna.

 

3. Mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang cara perdagangan berfungsi 

Perdagangan menghubungkan kita semua dengan pelbagai bandar, negeri dan negara. Ada yang mengatakan bahawa perdagangan menjadikan dunia kelihatan datar kerana tidak ada lengkungan yang terlalu jauh untuk barang-barang untuk dilalui. Mengapa pengurusan logistik adalah kursus yang baik untuk belajar di universiti semata-mata terletak pada fleksibiliti dan nilainya. Dengan memahami cara perdagangan berfungsi, anda mempunyai kelebihan untuk mengetahui asas rundingan perniagaan, kerja berpasukan, proses dan pengurusan masa.

 

4. Pekerjaan logistik dan rantaian bekalan adalah banyak 

Salah satu faedah utama mempelajari logistik dan pengurusan rantaian bekalan ialah kepelbagaian peluang pekerjaan yang akan diberikan kepada anda. Di bawah disenaraikan pelbagai pekerjaan yang boleh anda perolehi jika anda mengambil diploma atau ijazah dalam pengurusan logistik:

  1. Ejen Pembelian
  2. Pengurus Operasi
  3. Penganalisis Logistik
  4. Pengurus pembelian
  5. Kerani Pengeluaran, Perancangan & Percepatan2

 

5. Bidang kerjaya yang mempunyai potensi pendapatan yang tinggi 

Bidang pengajian Diploma Pengurusan Logistik ialah kursus yang bagus untuk belajar di universiti jika anda mencari industri berpendapatan tinggi. Ini disebabkan oleh permintaan yang tinggi dan kepentingannya kepada pelbagai industri. Gaji purata adalah antara RM2,600 (paling rendah) hingga RM7,700 (paling tinggi), bergantung semata-mata pada tahap pengalaman anda3.

Jika anda memilih untuk mengikuti Diploma Pengurusan Logistik, pertimbangkan Universiti Antarabangsa UNITAR sebagai permulaan kepada kerjaya anda. Manfaatkan pengalaman pembelajaran terdahulu anda untuk mendapatkan kemasukan melalui pembelajaran APEL, yang memberi anda peluang untuk mengurangkan kos dan tempoh pengajian anda. Jadi apa yang boleh anda lakukan dengan diploma dalam pengurusan logistik? Tiada jawapan yang betul! Graduan mempunyai kebebasan untuk memilih jalan yang sesuai dengan minat dan set kemahiran mereka sendiri.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.