Essential Strategies TESL Teachers Use for Adult Learners - UNITAR International University

6 Strategi Penting Guru TESL Gunakan untuk Pelajar Dewasa

Mengajar bukanlah satu kerjaya yang mudah, walaupun dengan kanak-kanak yang lebih mudah diurus di dalam bilik darjah dengan tegas dan hala tuju yang jelas. Walau bagaimanapun, ini tidak boleh dikatakan sama untuk pelajar dewasa. Mengajar bahasa adalah proses yang sangat instruktif, dan selalunya, apabila mengajar orang dewasa, ini boleh dianggap sebagai terlalu menggurui. Berikut ialah beberapa cara dan teknik anda boleh mengajar Bahasa Inggeris dengan menarik untuk pelajar dewasa:


1. Membuat pelajar berasa dikenali, dihargai, dan selesa dalam bilik darjah

Ini adalah salah satu strategi pengajaran Bahasa Inggeris sebagain bahasa kedua yang kurang digunakan. Ia adalah penting untuk membuat pelajar anda berasa didengari, dihargai dan selesa. Mereka akan berasa seperti berada dalam persekitaran yang selamat dan tidak akan teragak-agak untuk mengambil bahagian dalam kelas dan mengambil risiko. Ini boleh dicapai dengan mengenali pelajar anda dengan lebih dekat dan menghargai kepelbagaian pelajar – dengan pemahaman bahawa mempelajari bahasa baharu hanya memperkayakan mereka dan bukannya menghapuskan budaya mereka. Apabila pelajar merasakan hubungan pada tahap peribadi dengan perkara yang mereka pelajari, lebih mudah untuk melibatkan mereka, dan mereka juga belajar dengan lebih cepat.


2.Mengajar bahasa Inggeris merentasi mata pelajaran yang berbeza

Salah satu cara terbaik untuk mengajar bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua ialah tidak mengajar bahasa Inggeris sama sekali. Mempelajari bahasa bermakna bahasa baharu itu harus diterapkan dalam kehidupan harian pelajar, terutamanya kepada pelajar dewasa. Apabila mengajar bahasa Inggeris kepada orang dewasa, ingatlah untuk menyesuaikan kelas bahasa untuk menggabungkan minat dan kehidupan harian pelajar. Ini boleh membantu mereka meningkatkan penguasaan bahasa mereka apabila mereka menggunakan bahasa itu untuk menyampaikan kehendak dan keperluan mereka.


3.Menggalakkan murid bercakap dengan perlahan

Sebagai seorang guru TESL, yang perlu difahami ialah mengajar ESL kepada orang dewasa adalah pengalaman yang jauh berbeza daripada mengajar kanak-kanak. Kanak-kanak dapat menangkap irama bahasa dengan cepat, tetapi bagi orang dewasa, ini menjadi lebih sukar kerana mereka sudah terbiasa dengan bahasa mereka sendiri. Selain itu, bercakap dengan perlahan membolehkan pelajar menterjemah pernyataan, memproses pemikiran mereka sebagai tindak balas, dan menterjemahkannya kembali ke bahasa Inggeris sebelum menjawab.


4.Melibatkan pelajar dengan bahan pelajaran dalam pelbagai cara

Bagi guru TESL, pelajaran bahasa yang menggabungkan pelbagai kaedah pembelajaran, menggabungkan membaca, menulis, bertutur dan mendengar adalah teknik mengajar Bahasa Inggeris yang menarik. Pelbagai modaliti pembelajaran ini akan meningkatkan pemahaman bahasa selain mempercepatkan potensi pembelajaran pelajar.


5.Menggabungkan bahasa ibunda pelajar

Terjemahan boleh menjadi alat yang berkuasa untuk mengajar bahasa Inggeris kepada orang dewasa. Memberi pelajar bahan kajian lebih awal membolehkan mereka menterjemah pelajaran ke bahasa mereka sendiri. Ini membantu meningkatkan pemahaman topik tersebut – seterusnya membantu mereka meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris mereka.


6.Bagaimana untuk menyampaikan dengan berkesan dalam bahasa Inggeris

Salah satu matlamat dalam mengajar ESL kepada orang dewasa adalah untuk meminta pelajar anda bercakap dan membentangkan dengan selesa dan penuh keyakinan dalam bahasa Inggeris. Berikut ialah tiga petua teratas untuk dikongsi dengan pelajar anda semasa membentangkan dalam bahasa Inggeris:

 

  • Pilih perkataan anda dengan berhati-hati – Pilih perkataan dan frasa dalam bahasa Inggeris yang anda selesa.
  • Fasakan kata-kata anda – Apabila bercakap, berhenti seketika pada masa yang sesuai untuk mengumpulkan fikiran anda dan juga untuk kesannya. Berhenti sejenak juga membantu anda menarik nafas dan menyebut perkataan seterusnya dengan lebih jelas.
  • Latih Tubi – Latihan mampu menjadikan anda lebih mahir.

 

Adakah anda mempunyai minat untuk mengajar bahasa Inggeris kepada pelajar dewasa? Daftar untuk program Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) kami hari ini! Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang pilihan kerjaya lain, anda boleh meneruskan ijazah dalam pendidikan, baca di sini.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.