Unit Kaunseling UNITAR: Bagaimana Pelajar Boleh Mengatasi Stres dengan Sihat

Tekanan boleh menjadi musuh ataupun kawan anda, bergantung pada cara ia diuruskan. Perhatikan bagaimana kebanyakan blog atau majalah panduan penjagaan diri bercakap tentang menguruskan tekanan dan bukan menghilangkan semuanya. Terlalu banyak tekanan dalam hidup anda boleh membawa kepada keadaan kebimbangan yang berterusan. Ketiadaan tekanan bermakna anda tidak mengutamakan atau memberi kepentingan kepada aspek tertentu dalam kehidupan anda seperti pendidikan, pekerjaan, keluarga dan sebagainya. Menguruskan tekanan membolehkan anda mencapai penampilan tenang walaupun semasa masa yang mencabar. Pengurusan tekanan emosi adalah penting terutamanya dalam kalangan pelajar yang kerap menjalankan tugasan, ujian, peperiksaan dan isu peribadi lain yang boleh membawa kepada lingkaran ke bawah jika tidak ditangani. Disenaraikan ialah cara-cara terbukti berkesan untuk mengatasi tekanan stres sebagai seorang pelajar.

 

1. Utamakan penjagaan diri

Kadang-kadang perkara terbaik untuk dilakukan sebelum membuat keputusan rumit seperti halatuju selepas pendidikan ialah berehat. Beri diri anda tempoh masa untuk memikirkan pilihan dan minat anda. Menurut tinjauan yang dijalankan oleh Journal of Educational Psychology1, kebanyakan pelajar mengambil masa setahun untuk memutuskan minat sebenar mereka sendiri dan pulih daripada keletihan. Berehat setahun boleh dilihat sebagai mengambil masa untuk meneroka hobi dan minat baharu. Pelajar yang ingin rehat boleh mempertimbangkan bercuti untuk berehat. Percutian berfungsi sebagai masa untuk bertenaga semula dan mengambil perkara pada kadar yang lebih perlahan, ini berpotensi mencetuskan keputusan tentang perkara yang perlu dilakukan selepas tahun berakhir. Anda juga boleh menggunakan masa untuk merancang aktiviti produktif lain, seperti mendapatkan lesen memandu anda atau mungkin menjadi sukarelawan di pusat perlindungan, contohnya. Perkara penting untuk satu tahun jurang adalah untuk mencapai rancangan yang telah anda buat selepas tamat pengajian.

2. Mempunyai cara untuk menghilangkan tekanan

Cara kebanyakan orang mengatasi stres bergantung pada saluran keluar tekanan mereka. Tanpa saluran keluar tekanan, anda hanya menguburkannya sahaja dan kesan stres terhadap pelajar tersebut akan meletup suatu hari nanti. Saluran keluar tekanan bergantung sepenuhnya pada perkara yang menenangkan anda atau sesuatu yang anda lihat sebagai ganjaran. Ini boleh datang dalam bentuk permainan, menonton televisyen, sukan, seni dan sebagainya.

3. Kekal teratur dengan menguruskan masa anda dengan baik

Pengurusan masa adalah penting untuk mengatasi tekanan emosi, terutamanya dalam kalangan pelajar. Tarikh akhir tugasan anda boleh menjadi menakutkan jika dilihat secara keseluruhan. Walau bagaimanapun, jika anda memecahkan tarikh akhir anda supaya sesuai dengan jadual anda — yang termasuk rutin harian anda — anda akan mendapati lebih mudah untuk menangani tugas sambil memberikan perhatian sepenuhnya. Gunakan warna dalam jadual anda mengikut tugasan atau mungkin anda suka menyimpan tugasan yang lebih mudah untuk tugasan terakhir. Tiada cara pengurusan masa yang betul. Ia hanya berdasarkan pilihan anda.

4. Cuba mengamalkan latihan kesedaran

Latihan kesedaran adalah cara yang sangat berfaedah untuk mengurus stres anda. Oleh kerana minda yang membentuk tekanan, minda merupakan tempat terbaik untuk anda berlatih. Dengan menghilangkan gangguan luaran dan memfokuskan pada langkah anda, kedudukan anda berbaring, pernafasan dan imejan mental anda, anda boleh beralih tumpuan fikiran anda untuk membantu anda menghilangkan tekanan pada saat situasi yang tertekan, yang boleh menghasilkan keputusan yang lebih jelas menjelang akhir latihan kesedaran anda.

5. Menjadi peserta kelab dan persatuan di universiti anda

Walaupun kita suka menganggap diri kita sebagai misteri, manusia adalah makhluk sosial. Dengan membuka diri dan menjadi peserta aktif, anda boleh memperoleh pandangan dan juga rasa kekitaan dalam komuniti. Mengendalikan situasi yang tertekan sendirian bukanlah cara yang baik. Pertimbangkan untuk menyertai kelab atau masyarakat dalam universiti anda dan anda mungkin akan mencari rakan baharu yang memahami tekanan anda. Mempunyai orang untuk menempuh perjalanan sepanjang tahun anda sebagai pelajar boleh memberi kesan besar kepada hasil cara anda menangani situasi yang tertekan di kemudian hari.

Menyertai kelab yang anda minati amat berfaedah jika anda ingin menjalin persahabatan dan menguruskan stres selepas penat seharian memenuhi tarikh akhir atau belajar. Pertimbangkan untuk melayari rangkaian luas kelab dan komuniti Universiti Antarabangsa UNITAR untuk mendapatkan saluran baharu dan cara-cara lain yang berpotensi untuk mengatasi tekanan anda.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.