Apakah itu DBA, dan Patutkah Saya Mempelajarinya

Apakah itu DBA, dan Patutkah Saya Mempelajarinya?

Selepas menamatkan program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA), pelajar mungkin berminat untuk mendaftar program DBA. Apa itu DBA? DBA ialah Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan. Program pengurusan terutamanya prihatin dengan pertumbuhan profesional pelajar yang sedang mempertimbangkan atau telah diambil bekerja untuk menguruskan jawatan. Pengetahuan untuk meningkatkan atau membangunkan penyelesaian masalah tertentu akan menjadi antara kebolehan utama yang diperoleh sepanjang program ini. Pelajar kursus DBA biasanya mempunyai beberapa tahun pengalaman dalam peranan pengurusan. Program DBA di universiti di Malaysia bertindak sebagai peningkatan tahap untuk pelajar yang ingin mencapai kelayakan dan pengetahuan yang diperlukan dalam bidang pentadbiran perniagaan. Di bawah disenaraikan 4 kelebihan pengajian perniagaan:


4 Kelebihan Pengajian Ijazah Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan


1. Membantu usahawan memahami butiran yang lebih halus untuk memulakan perniagaan baharu

Di atas kertas, faedah mencapai Ijazah Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan menjadi bukti bahawa anda telah melaburkan usaha dan masa ke dalam bidang anda. Pelanggan dan pihak berkepentingan akan mengambil nasihat anda dengan lebih serius jika anda memperoleh kelayakan akademik tertinggi dalam pentadbiran perniagaan. Walau bagaimanapun, program ini juga menyediakan anda untuk membina dan mengurus perniagaan anda sendiri jika diperlukan. Usahawan akan dapat menukar pengetahuan teori kepada amalan sambil mempertajam pengalaman pengurusan pentadbiran perniagaan terdahulu mereka. Pelajar akan diberikan projek yang menyediakan mereka untuk apa yang mungkin dihadapi sebaik sahaja mereka memulakan perniagaan mereka atau diupah untuk peranan pengurusan.


2. Mengetahui strategi yang betul untuk menggunakan sumber dan kapasiti syarikat

Kepada mata yang tidak terlatih, peluang tidak muncul di antara kebisingan projek dan akaun. Faedah mempunyai program Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan meningkatkan kemahiran pelajar untuk mengetahui sumber mereka dan menggunakannya dengan cara yang paling strategik. Pelajar juga akan mempelajari perancangan jangka panjang, yang boleh mengukuhkan lagi matlamat dan strategi perniagaan mereka.


3. Terdedah kepada konsep dan alat analisis untuk pengurusan operasi yang cekap

Sepanjang tempoh pengajian, pelajar yang mendaftar dalam program DBA boleh mengharapkan kerja kursus, seminar kedoktoran, dan disertasi penyelidikan sebagai sebahagian daripada persediaan keseluruhan mereka untuk pengurusan operasi pentadbiran perniagaan. Konsep dan alat analisis juga akan diterokai dengan profesional industri yang akan merangkumi cerapan di lapangan dan kepintaran yang diperoleh daripada pengalaman.


4. Pada asasnya belajar bagaimana untuk menjalankan transformasi perniagaan.

Pelajar akan dapat menganalisis dan melaksanakan proses Transformasi Perniagaan yang paling strategik agar sesuai dengan perniagaan yang mereka miliki. Transformasi termasuk mengubah proses, sistem, teknologi dan manusia untuk berfungsi dengan lebih baik sebagai satu unit. Dengan mengubah landskap korporat, pelajar pada asasnya membina ekosistem yang lebih langsung untuk menyasarkan respons yang diingini dengan betul sama ada secara komersial atau dalam industri mereka. Pelajar yang ingin melanjutkan pelajaran di Universiti Antarabangsa UNITAR akan mendapat kelebihan untuk mengikuti lawatan interaktif lima teknologi utama yang mengubah industri dan perdagangan.

Selain itu, UNITAR menyediakan program DBA sambilan yang boleh disiapkan dalam tempoh 4 hingga 8 tahun. Usahawan dapat menggunakan secara serentak apa yang telah mereka pelajari dan memperoleh kaedah pengurusan baharu dalam program DBA. Kami harap anda lebih memahami apa itu pentadbiran perniagaan. Bagi menampung pilihan pelajar, bidang perniagaan ini juga disediakan di kampus universiti dan dalam talian di Malaysia. Wujudkan asasi yang kukuh dalam bidang perniagaan dan pengurusan dan mulakan program DBA UNITAR hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.