HOW DO I START CAREER IN MEDIA ART DESIGN

Bagaimana Saya Memulakan Kerjaya Saya dalam Media, Seni & Reka Bentuk?

Adakah seni memberi inspirasi kepada anda untuk membawa penceritaan anda ke media massa? Adakah pemikiran itu menghalang anda daripada mengambil langkah pertama? Ekspresi kreatif berbeza-beza antara orang kerana terdapat pelbagai cara untuk menyampaikan seni ke dalam “kanvas” anda, sama ada kraftangan, mereka bentuk atau melakar secara digital. Bakat anda boleh dijadikan kerjaya sama ada dalam bidang reka bentuk fesyen, reka bentuk dalaman, animasi dan banyak lagi dengan bantuan UNITAR! Kami memahami bahawa terdapat saluran yang berbeza untuk menyampaikan seni, oleh itu 3 kursus diploma kami boleh membantu anda memilih pengeluaran yang sesuai untuk ekspresi kreatif anda. 

 

Biasanya, kita memerlukan bimbingan pendidikan untuk memiliki pengetahuan dan kemahiran dalam bidang yang diminati di samping mendapat pendedahan dalam industri tertentu. Kami berhasrat untuk memberi perkhidmatan kepada pelajar supaya bersedia untuk industri yang mereka minati, daripada reka bentuk animasi kepada seni media dan pekerjaan reka bentuk. Membuka pintu kepada pelajar untuk membina kerjaya mereka dengan pendidikan tinggi yang berkualiti, UNITAR telah dianugerahkan penarafan QS 5 bintang dari segi kebolehkerjaan dan diploma yang diiktiraf di peringkat antarabangsa supaya calon kreatif kami boleh memohon kerjaya berkaitan seni yang kompetitif selepas tamat pengajian.

 

3 Jenis Diploma Terdapat di Pusat Pengajian Media, Seni & Reka Bentuk UNITAR

 

Tiga tonggak utama kursus kreatif UNITAR adalah di Sekolah Media, Seni dan Reka Bentuk. Konfigurasi untuk setiap kursus diajar oleh pensyarah yang merupakan pakar yang pengetahuan sedia ada mereka boleh memberikan pelajar penyelesaian dunia sebenar untuk kesukaran yang mungkin mereka alami apabila mereka mula bekerja. UNITAR juga berfungsi sebagai universiti Seni dan Reka Bentuk di Malaysia yang memenuhi keperluan pelajar yang datang dari barat dan timur Malaysia.

 

  • Diploma Seni Reka Fesyen

 

Jika anda meminati fesyen, UNITAR menyediakan keperluan yang diperlukan untuk pereka bagi menerokai dalaman Donatella Versace mereka dan membuat jejak diri dalam industri. Menjelang akhir kursus diploma, anda akan mempunyai kemahiran untuk mencipta idea secara strategik, dan mengeluarkan apa yang anda bayangkan sambil mempunyai pelbagai idea pilihan fabrik. Selain daripada kemahiran ini, anda juga akan mempunyai kebolehan untuk memuatkan pakaian agar sesuai dengan reka bentuk anda. Kerjaya dalam bidang reka bentuk fesyen untuk pelajar yang mengambil program Diploma Seni Reka Fesyen terdiri daripada menjadi pembantu pereka, artis rekaan fesyen, pembuat corak dan pelbagai peranan lain.

 

  • Diploma Seni Reka Dalaman

 

Kursus seni reka dalaman kami menggalakkan pelajar untuk membangunkan kemahiran estetik dalam ruang perumahan, sementara pada masa yang sama, setiap penambahan pada ruang memberikan nilai berfungsi. Pelajar di UNITAR terdedah kepada trend seni reka dalaman, kemajuan digital seperti sistem 3D bantuan komputer dan menjalankan penyelidikan yang diperlukan. Prospek kerjaya dalam bidang reka bentuk dalaman selepas menamatkan Diploma Seni Reka Dalaman anda adalah perundingan dalaman, seni reka dalaman, seni reka runcit, visualisasi 3D dan banyak lagi!

 

  • Diploma Seni Reka Animasi

 

Pelajar yang berminat untuk memperoleh Diploma Seni Reka Animasi dibekalkan dengan semua keperluan yang diperlukan untuk menghasilkan rendering yang berkualiti. Dibimbing dengan rahsia perdagangan daripada pensyarah yang pakar dalam bidang itu, pelajar juga didedahkan kepada projek berkumpulan untuk memahami situasi kehidupan kerja. Oleh itu, pelajar UNITAR mempunyai kelebihan tambahan untuk mengetahui apa yang diharapkan dalam industri dan lebih bersedia apabila bekerja. Peluang kerjaya dalam bidang animasi yang diharapkan oleh graduan ialah seni reka gerakan, seni reka bentuk media, animasi 2D/3D dan penyiaran lain.

 

Pusat Pengajian Media, Seni & Reka Bentuk kami menawarkan program diploma yang mempunyai kemampuan pelajar yang lebih baik berbanding universiti swasta lain di Malaysia, menyediakan asas kepada pelajar untuk menerima pekerjaan seni dan reka bentuk selepas tamat pengajian. Selain itu, kami juga mempunyai Biasiswa I-Future untuk Pelajar UNITAR yang melayakkan pelajar daripada yuran 10% hingga 100% untuk semua program asasi dan diploma berdasarkan gred SPM/O-Level dan kriteria lain. Sebagai alternatif, pelajar mempunyai pilihan untuk memohon bantuan kewangan kerajaan dan pinjaman pendidikan termasuk PTPTN. Sebagai universiti maya pertama di Asia Tenggara, kami telah menyesuaikan diri dengan masa dan meluaskan kursus kami agar memenuhi kriteria sebagai universiti Seni Reka dan Seni Reka Malaysia. Klik di sini untuk mengetahui lebih lanjut tentang cara memulakan perjalanan anda dalam pembebasan kreatif.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.