Program Asasi - Universiti Antarabangsa UNITAR

Program Asasi

Selepas menerima keputusan SPM, anda mungkin berminat untuk melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi swasta (IPTS) tetapi tidak pasti laluan pra-universiti mana yang hendak dipilih. Salah satu program Pra-U yang pelajar lepasan SPM boleh terokai di Malaysia ialah program asasi yang boleh mempercepatkan perjalanan akademik anda ke ijazah sarjana muda.

Di Universiti Antarabangsa UNITAR, program asasi kami memberikan pengenalan yang baik kepada bidang pengajian pilihan anda bersama dengan pandangan industri sebelum anda mendaftar untuk pengajian sarjana muda.

Mengapakah anda patut mempertimbangkan program asasi UNITAR? Berikut adalah beberapa sebab:

  • Kemasukan Kajian Asasi Yang Fleksibel

Walaupun dahulu ia mungkin dianggap impian yang tidak boleh dicapai, kini sesiapa sahaja yang ingin melanjutkan pelajaran ke institut pengajian tinggi swasta (IPTS) mampu membuat demikian dengan hanya keperluan minimum 5 kredit dalam ujian SPM, UEC, O-Level atau program lain yang setara bagi mempelajari program asasi UNITAR.

Pelajar yang ingin mendaftar diri untuk belajar  program asasi universiti kami boleh berunding dengan kaunselor pendidikan kami dan membuat permohonan secara dalam talian berdasarkan tempoh pengambilan akademik kami.  Permohonan dalam talian dibuka sepanjang tahun, iaitu pada bulan Januari, Mei dan September.

  • Penggabungan Asasi UNITAR 

Apakah itu Penggabungan Asasi atau Foundation Bundling? Ia merupakan inisiatif UNITAR untuk menyediakan kursus asasi pada harga yang berpatutan di Malaysia.  Penggabungan Asasi UNITAR menawarkan rebat untuk pelajar program asasi UNITAR sedia ada yang maju dari program asasi ke ijazah sarjana muda dalam pengambilan semester seterusnya. Dalam kata lain, anda boleh mendaftar untuk program asasi UNITAR secara percuma jika anda meneruskan pelajaran anda ke program ijazah sarjana muda kami *.

Rebat diberikan dalam bentuk potongan yuran pengajian daripada kursus ijazah sarjana muda. Potongan yuran pengajian program sarjana muda adalah sama rata pada setiap semester.

* Tertakluk kepada terma dan syarat

  • Titik Sentuh Pelajar UNITAR

Kami mempunyai sesi “Penglibatan Fakulti-Pelajar” setiap semester untuk memberi bimbingan kerjaya kepada pelajar-pelajar kami.  Semasa sesi ini, ahli fakulti kami akan berbicara dengan setiap pelajar untuk memberi nasihat mengenai langkah seterusnya. Dengan ini, semua pelajar UNITAR akan sedia untuk integrasi ke alam kerja selepas tamat pengajian. 

  • Pinjaman & Biasiswa PTPTN Disediakan

Yuran pengajian asasi UNITAR adalah antara yang paling munasabah di Malaysia. Walau bagaimanapun, sekiranya anda memerlukan bantuan kewangan selanjutnya, anda boleh memohon pelbagai biasiswa UNITAR dan biasiswa yang ditawarkan oleh kerajaan berdasarkan prestasi akademik dan kokurikulum anda yang cemerlang. 

Sebagai alternatif, anda mempunyai pilihan untuk memohon bantuan kewangan kerajaan seperti PTPTN. Kebanyakan program asasi di Malaysia bukan di bawah liputan PTPTN, tetapi kursus asas UNITAR tersenarai dalam liputan bantuan kewangan tersebut!

  • Badan Pelajar yang Pelbagai

Universiti kami terkenal kerana mempunyai badan pelajar antarabangsa yang agak besar. Dengan ini, kedua-dua pelajar antarabangsa dan tempatan boleh memupuk kepelbagaian budaya dan persekitaran pembelajaran yang kaya di UNITAR. Keperibadian positif dalam kalangan pelajar boleh dipupuk dengan adanya peluang untuk bersosial dengan pelajar dari negara lain, serta pendedahan kepada perspektif dan gaya hidup yang berbeza.

  • 10 Lokasi UNITAR Di Seluruh Malaysia

Program asasi UNITAR membolehkan anda mengalami kehidupan universiti dengan kemudahan kampus yang komprehensif. Selain kampus utama di Kelana Jaya, UNITAR juga mempunyai 10 lokasi lain di seluruh Malaysia, termasuk Sabah dan Sarawak.

Mencari program asasi yang diperakui MQA di Malaysia? Terokailah senarai kursus asasi konvensional dan dalam talian kami di bawah. Majukanlah masa depan anda di UNITAR hari ini!

Pilih Program Anda

  • Filter by
  • Bidang Kursus

  • Tahap Pengajian

  • Kampus

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.