The Criteria for SPM Students to Decide to Study Diploma or Degree - UNITAR International University

Diploma atau Ijazah? 5 Kriteria Untuk Pelajar SPM Membuat Keputusan

Selepas tamat pengajian sekolah menengah, tiba masanya untuk memulakan lembaran baharu. Jika memilih kursus universiti merupakan rancangan anda yang seterusnya, pengajian sarjana muda manakah yang patut anda pergi — diploma atau ijazah sarjana muda dan apakah perbezaannya? Di bawah adalah 5 kriteria untuk menentukan laluan pengajian anda selepas SPM.


1.Bagaimanakah fleksibel syarat kemasukan?

Bagi mendaftar course universiti dan laluan kerjaya selepas SPM di Malaysia, anda perlu melihat syarat- syarat kemasukan setiap program pengajian dan juga perbezaan sarjana muda dan diploma.

Secara amnya bagi kursus diploma, calon dikehendaki memperoleh 3 kredit dalam peringkat SPM/IGCSE atau O atau yang setaraf dengannya.

Bagi kursus ijazah sarjana muda, pelajar perlu melengkapkan program pra-universiti dan penilaian kemahiran bahasa Inggeris terlebih dahulu. Terdapat juga purata mata gred minimum dan keperluan kandungan kursus, terutamanya untuk bidang pengajian khusus.


 

2.Program akademik yang manakah dalam bajet anda?

Bagi mendapat kelayakan pendidikan tinggi, anda juga perlu mengambil kira tuisyen kursus dan yuran am universiti, kos berulang-alik dan perbelanjaan harian.

Dengan mengambil kira semua kos ini, yang manakah laluan belajar yang sesuai selepas SPM untuk anda dan juga dompet anda?

Jika anda memilih untuk memohon course universiti peringkat diploma selepas SPM, kosnya kurang daripada ijazah sarjana muda kerana tempoh pengajian adalah lebih pendek.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin meluaskan laluan kerjaya anda selepas SPM, memilih ijazah sarjana muda merupakan pelaburan bernilai berbanding diploma. Namun begitu, anda boleh memohon pinjaman pendidikan atau biasiswa universiti.


 

3.Bilakah anda ingin memasuki pasaran kerja?

Kursus diploma biasanya mengambil masa 2 hingga 2.6 tahun berbanding ijazah sarjana muda yang biasanya merangkumi 3 hingga 4 tahun pengajian.

Program ijazah sarjana muda lebih menumpukan kepada pengajian akademik yang ketat, manakala program diploma direka untuk melengkapkan pelajar dengan kemahiran yang berkaitan untuk memenuhi keperluan pekerjaan dalam industri tertentu. Kurikulum diploma selalunya merangkumi lebih banyak kerja langsung berbanding dengan pengetahuan teori ijazah sarjana muda. Oleh sebab itu, program ijazah sarjana muda telah memasukkan penempatan latihan untuk menerapkan apa yang telah mereka pelajari.

Pada dasarnya, anda akan dapat memasuki tenaga kerja lebih awal dengan kelayakan diploma.


 

4.Apakah tahap pekerjaan yang anda minati?

Apabila memohon pengajian universiti selepas SPM, ia bermuara kepada tahap pekerjaan yang ingin anda belajar. Biasanya, seorang graduan diploma boleh mendapatkan pekerjaan peringkat permulaan hanya dalam bilangan industri yang terhad. Sementara itu, pemegang ijazah sarjana muda boleh memohon untuk jawatan peringkat kemasukan atau pertengahan dalam hampir mana-mana industri.


 

5.Program akademik manakah yang mempunyai lebih banyak laluan pengajian?

Kursus ijazah sarjana muda adalah pertaruhan terbaik untuk pelajar selepas tamat SPM di Malaysia atau di luar negara. Anda boleh mempunyai pilihan untuk melanjutkan pengajian pascasiswazah dengan ijazah sarjana muda. Memandangkan kursus diploma adalah program pra-universiti, ia direka untuk menyediakan pelajar untuk pengajian sarjana muda.

Memilih kursus universiti selepas SPM adalah satu langkah besar ke arah melengkapkan diri dengan ilmu teori dan praktikal untuk dunia pekerjaan. Layari kursus diploma dan ijazah sarjana muda kami di UNITAR hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.