Choosing the Right Education Pathway After SPM - UNITAR International University

Laluan Pendidikan: Apa Yang Perlu Dikaji Selepas SPM

Penyelesaian peperiksaan SPM anda hanyalah permulaan perjalanan baharu yang mengujakan untuk melanjut pelajaran di institusi pengajian tinggi universiti. Namun, program apakah yang anda nak sambung belajar selepas SPM?

 

Ia bergantung pada tahap pengajian akademik yang anda minati. Dari pra-universiti, sarjana hingga pengajian pascasiswazah, baca dengan lebih lanjut untuk membantu anda memutuskan kursus universiti yang paling sesuai untuk anda dan kerjaya masa depan anda!

 

Pra-U:

Program Asasi

Bercadang untuk menyambung ijazah sarjana muda? Anda perlu terlebih dahulu kelayakan pra universiti seperti yayasan untuk memasuki universiti. Selain Tingkatan Enam, pelajar boleh memilih daripada pelbagai program pra-universiti yang ditawarkan oleh institusi pengajian tinggi awam dan swasta di Malaysia.

 

Program asasi biasanya merupakan program pengenalan universiti setahun yang direka untuk menawarkan hala tuju pendidikan lepasan sekolah selepas peperiksaan SPM dan peringkat O bagi mendaftar pengajian sarjana muda kemudian. Oleh itu, program asasi ini mempunyai subjek yang berkaitan secara langsung dengan rakan sejawat ijazah sarjana muda mereka.

 

Sijil

Jika anda tidak dapat keputusan SPM yang diingin, usahlah risau. Program sijil membolehkan pelajar yang hanya memperoleh 1 atau 2 kredit dalam SPM untuk melanjutkan pelajaran ke diploma dan kemudian ke ijazah sarjana muda. Program ini melengkapkan pelajar dengan pengetahuan asas dan kemahiran berasaskan industri dalam bidang seperti pengenalan kepada pemasaran, perniagaan dan teknologi maklumat.

 

Program pra-universiti ini merupakan salah satu hala tuju pendidikan yang boleh diterokai oleh pelajar selepas SPM dan biasanya mengambil masa 12-18 bulan untuk disiapkan. Kerja kursus dan peperiksaan akhir biasanya diberikan untuk menilai kemajuan sepanjang program.

 

Selepas melengkapkan Pra-U:

Diploma

Ingin mempercepatkan pengajian sarjana muda anda? Ambillah kursus diploma. Ia adalah tahap di bawah ijazah sarjana muda dan boleh dianggap sebagai ijazah tahun pertama di mana-mana institusi pengajian tinggi universiti. Ini bermakna anda boleh melanjutkan pengajian ke peringkat sarjana muda yang berkaitan bermula dari tahun kedua.

 

Tempoh kursus biasanya antara 24 dan 36 bulan yang mana anda juga boleh memohon serta-merta selepas SPM. Kebanyakan program diploma hanya memerlukan sekurang-kurangnya 3 kredit untuk SPM atau setaraf, tidak seperti kursus lain yang memerlukan sekurang-kurangnya 5 kredit untuk pendaftaran. Sama seperti kursus pra universiti yang lain, anda akan menjalani gabungan kerja kursus dan peperiksaan akhir tetapi dengan tambahan semester latihan amali atau latihan praktikal.

 

Ijazah Sarjana Muda

Universiti menawarkan pelbagai jenis ijazah sarjana muda bergantung pada jurusan. Ijazah sarjana muda termasuk kursus elektif untuk melengkapkan mata pelajaran penting. Biasanya, program ijazah sarjana muda mengambil masa kira-kira 3 atau 4 tahun pengajian, dengan pengecualian ijazah sarjana muda berkaitan perubatan yang dilanjutkan hingga 5 tahun atau lebih. Jika anda mahukan pekerjaan peringkat permulaan atau peringkat pertengahan, mendapatkan ijazah sarjana muda adalah pertaruhan terbaik anda kerana ia adalah kelayakan akademik standard untuk memasuki dunia korporat.

 

Untuk pelajar bekerja:

Ijazah Sarjana

Jika anda ingin lebih mengkhusus dalam perkara yang anda pelajari untuk ijazah sarjana muda anda, atau meningkatkan prospek kerjaya anda, pertimbangkan untuk belajar ijazah sarjana. Ijazah sarjana ialah kelayakan akademik lepasan ijazah yang diberikan kepada pelajar yang telah berjaya menjalani kajian yang mempamerkan kepakaran tinggi dalam bidang pengajian atau bidang amalan profesional tertentu.

 

Ijazah sarjana biasanya mengambil masa satu hingga tiga tahun untuk disiapkan dalam pengajian sepenuh masa atau sambilan.

 

PhD (Kedoktoran)

Juga dikenali sebagai Doktor Falsafah, ijazah PhD ialah ijazah penyelidikan yang merupakan salah satu jenis ijazah kedoktoran yang paling popular dan dianugerahkan kepada graduan merentasi berbagai bidang. Ingin mengkhusus dalam perniagaan dan pengurusan sambil memajukan matlamat profesional anda? Lihatlah program Kedoktoran dalam Pentadbiran Perniagaan (DBA) UNITAR – Dalam Talian.

 

Program PhD bertujuan untuk individu yang sama ada telah lulus dari program sarjana atau mendaftar melalui APEL dan berminat untuk menyumbang pengetahuan baharu kepada bidang kepakaran masing-masing melalui penyelidikan saintifik dan/atau memperoleh pengalaman mengajar.

 

PhD sepenuh masa biasanya mengambil masa sehingga tiga atau empat tahun pengajian, manakala PhD separuh masa boleh selama enam atau tujuh tahun.

 

Adakah anda berminat untuk melanjutkan pelajaran selepas SPM? Pertimbangkanlah UNITAR — institusi pengajian tinggi pertama di Asia yang dianugerahkan Penarafan QS 5-Bintang untuk pembelajaran dalam talian — sebagai salah satu universiti tersenarai anda hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.