Kursus Pra Universiti Untuk Pilih Selepas SPM - UNITAR Malaysia

Kursus Sijil, Asasi Atau Diploma? Permulaan Mampu Milik Selepas SPM

Kelengkapan diri anda dengan kelayakan pendidikan tinggi adalah penting untuk memohon pekerjaan korporat dan kerjaya berasaskan penyelidikan. Lepasan SPM perlu mengambil kira kemampuan ketika mendaftar di universiti. Jika memohon program sarjana muda melebihi bajet pendidikan tinggi anda, patutkah anda berputus asa daripada matlamat ijazah sarjana muda anda? Tidak sama sekali. Anda boleh memilih antara kursus sijil, asasi atau diploma sebagai permulaan yang berpatutan.

 

Bagaimanakah Kursus Sijil Boleh Membantu Anda 

 

Kursus sijil ialah tahap di bawah program diploma. Program ini menyediakan pengetahuan asas dan kemahiran praktikal dan khusus industri kepada pelajar. Kursus ini biasanya berlangsung selama 12 – 18 bulan, iaitu kira-kira 4 semester. Mengambil kursus sijil di universiti Malaysia akan membantu anda untuk maju ke diploma dan kemudian ijazah dengan memperkenalkan anda kepada kemahiran teknikal asas yang diperlukan dalam bidang minat anda. Bagi individu yang hanya dapat lulus peperiksaan SPM dalam Bahasa Melayu dan Sejarah, ini amat membantu kerana mereka tidak layak untuk mengikuti kursus asasi atau diploma. UNITAR adalah antara pusat pendidikan peringkat tinggi yang menawarkan kursus sijil di Malaysia. Kursus yang ditawarkan ialah Sijil Seni dan Reka Bentuk dan Sijil Pengajian Perniagaan (Fizikal dan Dalam Talian). Program Sijil dalam Pengajian Perniagaan di UNITAR direka untuk memberi pelajar pengetahuan teras serta kebolehan teknikal, operasi dan keusahawanan penting yang mereka perlukan untuk beroperasi dengan jayanya dan beretika dalam bidang pengajian perniagaan tertentu mereka. Selepas menamatkan program ini dengan jayanya, anda boleh meneruskan ke program diploma. Penggabungan sijil universiti adalah salah satu tawaran akademik UNITAR yang paling luar biasa. Pada asasnya, 50% daripada tuisyen Sijil anda akan diketepikan jika anda segera mendaftar dalam Program Diploma UNITAR, dan 100% jika anda mendapat CGPA 3.0 atau ke atas yang menjadikannya kursus yang lebih berpatutan.

 

Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Kursus Asasi 

 

Tujuan kursus asasi adalah untuk menetapkan asas bagi persediaan anda untuk program ijazah sarjana muda. Orang yang memilih untuk belajar asas selalunya habiskan kursus tersebut dalam 12 bulan. Untuk maju ke program sarjana muda yang berkaitan dengan pengajian asas anda, anda mesti menamatkan program asas yang menggabungkan kerja kursus dan peperiksaan. Kursus asasi mampu milik UNITAR boleh membantu memulakan laluan anda ke arah ijazah dengan kursus asas dalam pengurusan, teknologi maklumat dan seni. Pelajar asasi UNITAR yang mara ke program ijazah sarjana muda akan dibayar balik dengan mengetepikan tuisyen mereka untuk program sarjana muda. Akibatnya, potongan yuran pengajian program sarjana muda diagihkan sama rata pada setiap semester untuk universiti swasta yang yurannya murah.

 

Kursus Diploma, Laluan Pra-u untuk Dipertimbangkan 

 

Kursus diploma adalah setara dengan tahun pertama ijazah universiti dan merupakan tahap di bawah ijazah sarjana muda. Jika anda ingin mendapatkan sedikit pengalaman kerja atau menjimatkan wang sebelum melanjutkan pengajian ke peringkat ijazah, program diploma adalah pilihan terbaik untuk anda. Ia menekankan pengetahuan dan kebolehan praktikal dan khusus sektor untuk menyediakan anda menghadapi dunia pekerjaan. Biasanya, diploma menjangkau antara 24 dan 36 bulan. Selepas mendapat sijil diploma, anda boleh sambung belajar untuk ijazah berkaitan di Tahun 2. UNITAR menawarkan pelbagai jenis kursus yang boleh mendapatkan anda sijil diploma. Kursus yang ditawarkan termasuk perakaunan, reka bentuk animasi, pentadbiran perniagaan, pengajian komunikasi, pendidikan awal kanak-kanak, reka bentuk fesyen, teknologi maklumat, reka bentuk dalaman, pengurusan logistik dan psikologi. Inginkah anda universiti swasta yang menyediakan yuran murah? Program diploma kami adalah berpatutan bersama senarai biasiswa UNITAR dan pinjaman pendidikan kerajaan untuk anda memohon sekiranya bantuan kewangan lanjut diperlukan.

 

Ketahuilah kursus sijil, asasi dan diploma UNITAR hari ini untuk mempertingkatkan masa depan anda!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.