Seorang Pelajar Berfikir untuk Memilih Universiti Swasta atau Awam - UNITAR Malaysia

Patutkah Saya Memilih Universiti Swasta ataupun Universiti Awam di Malaysia?

Universiti Swasta vs Universiti Awam 

Apabila menjalankan pendidikan lanjutan anda, membuat keputusan antara universiti awam atau swasta boleh menjadi cabaran yang nyata. Kebanyakan orang akan menganggap bahawa universiti swasta menyediakan pendidikan yang lebih individu dan universiti awam biasanya lebih berpatutan. Namun, andaian ini tidak selalunya tepat. Terdapat isu lain yang perlu dipertimbangkan seperti kemudahan, budaya universiti, dan tempoh pengajian.

Paling penting, sebelum pergi ke universiti untuk mendapatkan brosur dan perundingan, anda harus melakukan penyelidikan dalam talian anda. Penyelidikan membolehkan anda meninjau lebih daripada satu universiti yang anda minati, dan kadangkala anda mungkin mengetahui maklumat tambahan yang mungkin tidak dikongsi oleh kaunselor anda. Anda juga boleh berunding dengan orang yang telah menamatkan pengajian dari universiti awam dan swasta untuk mengetahui perbezaan dan pengalaman belajar mereka. Di bawah disenaraikan 3 perbandingan antara universiti swasta berbanding universiti awam:


1. Perbezaan Yuran Pengajian Antara Universiti Awam dan Swasta di Malaysia

Perbezaan utama antara universiti awam dan swasta di Malaysia ialah kerajaan memberi subsidi yuran pengajian untuk membantu pelajar, terutamanya daripada keluarga berpendapatan rendah. Secara purata, yuran pengajian universiti awam menelan kos sekitar RM6,500 setahun. Jumlah kos ialah RM 19,500 untuk kursus 3 tahun 1. Memandangkan universiti swasta tidak dikawal atau disubsidi oleh kerajaan, yuran pengajian biasanya lebih tinggi. Namun begitu, yuran program akademik UNITAR paling murah berbanding kursus ijazah yang ditawarkan oleh universiti swasta lain di Malaysia. Sekiranya anda memerlukan bantuan kewangan lanjut, kursus ijazah kami layak mendapat pinjaman pendidikan kerajaan seperti PTPTN serta pelbagai program biasiswa UNITAR.


2. Tempoh Pengajian dan Kebolehkerjaan

Anda mungkin tertanya-tanya, universiti manakah yang lebih baik berdasarkan perbezaan mereka: universiti swasta atau kerajaan? Universiti awam berterus terang dalam apa yang ditawarkan, yang kebanyakannya terdiri daripada program Asasi, Diploma dan Ijazah Sarjana Muda. Universiti awam mempunyai tempoh pengajian yang sama berbanding universiti swasta iaitu 1 tahun kursus asasi, 2 tahun diploma, dan 3 atau 4 tahun ijazah. Kebanyakan pelajar yang belajar di universiti awam biasanya mempunyai rancangan untuk mencari pekerjaan di dalam negara, tetapi terdapat juga kemungkinan untuk mencari kerja di luar negara.

Sebaliknya, pengalaman belajar di universiti swasta adalah berbeza. Universiti swasta biasanya menawarkan kursus tambahan. UNITAR mempunyai banyak program akademik untuk dipilih, daripada kursus kelayakan mikro, program sarjana muda hingga program pascasiswazah termasuk program diploma pasca siswazah kami, yang tidak semua institusi tinggi menawarkan. Ini pasti akan meningkatkan peluang anda untuk mendapatkan pekerjaan dalam bidang kerjaya yang popular.


3. Fleksibiliti untuk Memilih Program Ijazah Anda

Selepas tamat SPM, anda mungkin mempertimbangkan untuk memohon universiti awam melalui platform berpusat kerajaan yang dipanggil “Unit Pengambilan Universiti” (UPU). Walaupun ia menjimatkan kerumitan untuk memohon ke beberapa universiti awam untuk kursus ijazah yang berbeza, anda mungkin tidak mendapat kursus yang anda mohon.

Sebaliknya, jika anda memilih untuk belajar di universiti swasta, anda boleh belajar program ijazah pilihan anda. Tujuan melanjutkan pengajian tinggi adalah untuk menjadi serba lengkap dan relevan industri dengan bidang kerjaya impian anda. Oleh itu, keputusan pendidikan tinggi perlu dibuat dengan teliti dan bukannya membiarkan orang lain memutuskan perkara yang perlu anda pelajari untuk beberapa tahun akan datang.


4. Kemudahan dan Persekitaran Pelajar/Budaya Universiti

Universiti awam biasanya lebih besar dan serba lengkap. Ini kerana terdapat keperluan untuk memenuhi pelbagai kursus dan menampung ratusan hingga ribuan penduduk tempatan setiap tahun. Universiti awam mempunyai ruang dan utiliti, dengan kolam renang, gim, dan perpustakaan besar; sangat sedikit universiti swasta boleh bersaing dengan universiti awam dari segi kemudahan, tetapi universiti swasta biasanya lebih tertumpu kepada penyediaan kemudahan berasaskan kursus khusus sebagai cara untuk memanfaatkan ruang mereka yang terbaik. Penginapan pelajar juga lebih selesa untuk pelajar universiti swasta.

Budaya universiti pula berbeza antara satu sama lain; malah dua universiti swasta tidak akan mempunyai tradisi yang sama. Tetapi diketahui bahawa sekolah awam cenderung mempunyai lebih ramai penduduk tempatan, oleh itu pelajar harus mengharapkan budaya yang lebih berpusatkan Asia. Sekolah swasta biasanya mempunyai beberapa pelajar asing, yang menghasilkan budaya universiti yang lebih bercampur, iaitu budaya tempatan dan antarabangsa.

Memikirkan tentang pilihan anda akan membantu dengan keputusan anda. Jika anda ingin memiliki pendidikan yang lebih berpatutan dengan kemudahan yang lebih besar, maka belajar di universiti awam sesuai untuk anda. Jika anda mempunyai impian untuk bekerja di luar negara dan mempunyai kemudahan yang memenuhi kursus khusus anda, mendaftar di universiti swasta adalah lebih sesuai untuk anda.

Kami berharap kami telah memudahkan anda membuat keputusan semasa memilih universiti untuk belajar. UNITAR mempunyai yuran universiti swasta paling murah di Malaysia. Pertimbangkanlah testimoni pelajar Universiti Antarabangsa UNITAR, kedudukan dan kursus yang boleh diambil bekerja untuk mengambil minat dalam mempercepatkan masa depan anda bersama kami hari ini!

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
This field is for validation purposes and should be left unchanged.