Pelajar UNITAR dan Pekerjaan Selepas Graduasi

Mendapatkan pekerjaan yang dibayar dengan gaji yang bagus adalah salah satu sebab utama mengapa kebanyakan orang hadir ke universiti. Kebolehpasaran  untuk graduan universiti baru lebih tinggi berbanding pemegang sijil SPM. Selain itu, potensi pendapatan graduan universiti adalah lebih tinggi kerana mereka telah memperoleh pengetahuan khusus berdasarkan program akademik yang dipilih.

 

Graduan baru juga mempunyai kelayakan yang lebih kuat apabila mengejar peluang kerjaya selepas tamat pengajian. Ia adalah perkara biasa dalam kebanyakan iklan pekerjaan pada hari ini bahawa majikan mencari pekerja yang mempunyai ijazah universiti untuk dipanggil untuk temuduga kerja. Ini menunjukkan bahawa majikan melihat kepentingan pendidikan tinggi kerana para graduan boleh berfikir secara analitikal dan menyampaikan idea dengan lebih baik.

 

Apa yang menjadikan graduan Universiti Antarabangsa UNITAR sangat paling laku diambil kerja selepas tamat pengajian? Mari kita lihat statistik di bawah.

 

 

 

Kadar kebolehpasaran graduan adalah berdasarkan fakulti kami dan tahap pengajian yang berbeza pada tahun 2020.

 

Fakulti Perniagaan dan Teknologi (93.63%) 

 

Fakulti Perniagaan dan Teknologi UNITAR berdedikasi untuk siap siagakan pelajar untuk landskap ekonomi yang sentiasa berubah sambil menghasilkan penyelesaian perniagaan yang inovatif dengan bantuan teknologi digital. Ahli fakulti kami bersemangat untuk menyampaikan pengetahuan asas teknologi perniagaan dan kemahiran yang berkaitan untuk memahami perniagaan teknologi dengan lebih baik. Dengan cara itu, pelajar akan mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk mendapatkan pekerjaan siswazah baru yang berkaitan dengan bidang ini. Terdapat beberapa peluang kerjaya teknologi perniagaan untuk graduan termasuk peranan pemaju e-dagang, penganalisis penyelidikan pasaran, pakar SEO dan perunding teknikal.

 

Dengan banyak perniagaan yang kian bertukar ke perniagaan digital, Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) kami adalah program yang ideal untuk individu yang ingin mempelajari prinsip pengurusan dan pemasaran, dasar sosial korporat, teknopreneurship dan makroekonomi.

 

Fakulti Pendidikan dan Kemanusiaan (83.53%) 

 

Fakulti Pendidikan dan Kemanusiaan kami ditubuhkan sebagai unit akademik pelbagai disiplin untuk pengajaran, penyelidikan dan penglibatan profesional, menawarkan pelbagai program yang memberi tumpuan kepada kecemerlangan pengajaran, kajian komunikasi, psikologi dan kaunseling. Antara pekerjaan siswazah baru yang terdapat dalam bidang ini adalah pendidik pelbagai peringkat akademik, ahli psikologi, kaunselor pendidikan, pakar media sosial, pakar komunikasi pemasaran dan pegawai perhubungan awam.

 

Walaupun kelas fizikal terpaksa ditunda buat sementara waktu, masih terdapat keperluan yang semakin meningkat untuk kanak-kanak, remaja dan orang dewasa muda untuk meneruskan pendidikan mereka sebaik-baiknya dalam talian. Sarjana Muda Pendidikan (Kepujian) UNITAR bertujuan untuk menyelaraskan semangat pelajar untuk mengajar dengan pemahaman yang kukuh mengenai teori dan aplikasi pendidikan asas ketika menjalankan pelajaran dalam persekitaran pembelajaran dalam talian atau hibrid. Atau jika anda lebih suka meneruskan kerjaya anda selepas tamat pengajian dalam bidang kemanusiaan, kami menawarkan kursus seperti Sarjana Muda Komunikasi (Kepujian) dan Sarjana Muda Psikologi (Kepujian) – Dalam Talian, untuk beberapa nama.

 

Pusat Pengajian Seni Kulinari (97.73%) 

 

Dengan “Driven to Delight” sebagai tagline, Sekolah Seni Kulinari kami memberi penekanan kepada pelbagai pilihan dan budaya masakan tradisional dan moden ASEAN untuk memenuhi pasaran tempatan dan antarabangsa. Akibat wabak yang melanda, kebanyakan restoran dan hotel telah ditutup, tetapi perniagaan F&B yang berpusat di rumah berkembang pesat pada tahun 2020, dan mereka masih terus meningkat hingga ke hari ini dengan bantuan platform e-dagang dan media sosial dalam talian. Oleh itu, peluang pekerjaan untuk graduan universiti baru dalam seni kulinari sangat laku kerana perniagaan F&B kini boleh didigitalkan.

 

UNITAR Graduan Kebolehpasaran Mengikut Tahap Pengajian

 

Ijazah Sarjana Muda 

 

Majikan sangat memilih dalam mengambil kakitangan terutamanya dalam dunia korporat dan idealnya, secara jangka panjang. Malangnya dengan peristiwa baru-baru ini, peluang kerjaya untuk graduan baru menurun dalam industri tertentu tetapi masih boleh mendapatkan pekerjaan dengan gaji yang baik selepas tamat pengajian. Untuk menonjol dalam pasaran pekerjaan, sangat disyorkan untuk mendapatkan sekurang-kurangnya ijazah sarjana muda kerana ia adalah kelayakan akademik minimum yang diperlukan untuk pekerjaan korporat.

 

Program pascasiswazah seperti sarjana dan PhD kebanyakannya terdiri daripada orang dewasa yang bekerja, dan mereka dikeluarkan dari statistik kebolehpasaran graduan di atas.

 

Diploma 

 

Pada tahun 2020, tidak ramai pemegang diploma diambil untuk bekerja berbanding dengan pemegang ijazah sarjana muda. Majikan dalam bidang korporat mungkin memberi keutamaan untuk graduan baru dengan kelayakan akademik yang lebih tinggi.

 

UNITAR menawarkan program akademik berdasarkan industri yang paling dicari hari ini yang direka dengan kurikulum praktikal yang komprehensif. Kami mahu pelajar UNITAR bersedia untuk masa depan dan mempunyai keyakinan untuk menghadapi cabaran kerja dalam bidang kerjaya masing-masing. Hubungi kami untuk maklumat lanjut mengenai kursus dan pertanyaan akademik lain.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on telegram
Share on google
Share on whatsapp

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.