Who Can Study Diploma, Bachelor, Masters and PhD - UNITAR International University

Diploma, Sarjana Muda, Sarjana & PhD : Siapa Perlu Ambil Ini?

Apabila hendak melanjutkan pengajian tinggi di kolej atau universiti, terdapat dua perkara yang perlu diingat: syarat kemasukan dan matlamat kerjaya. Walaupun terdapat pelbagai peringkat ijazah akademik, yang manakah sebenarnya anda patut pilih? Di bawah adalah panduan yang kami kumpulkan khusus untuk calon Malaysia.

 

Maklumat Asas Program Diploma - UNITAR Malaysia

 

Siapa yang Perlu Ambil Diploma? 

Program diploma direka untuk calon yang ingin bekerja dalam industri vokasional seperti kulinari dan reka bentuk animasi. Pengajian diploma juga termasuk kursus berasaskan teori dan praktikal seperti pendidikan awal kanak-kanak, perakaunan dan pentadbiran perniagaan. Biasanya, kursus diploma menarik minat lepasan sekolah SPM dan profesional kerja atas beberapa sebab.

 

Kenapakah Anda Perlukan Diploma? 

Pelajar yang tidak berjaya dalam peperiksaan SPM dan hanya dapat 3 atau 4 kredit boleh mempertimbangkan untuk memohon kursus diploma. Kursus ini selalunya ambil 2 hingga 3 tahun untuk belajar. Berbanding dengan program ijazah sarjana muda, tempoh belajarnya adalah lebih pendek untuk kursus diploma yang membolehkan anda menamatkan pengajian lebih awal. Anda boleh memperoleh pengalaman bekerja lebih awal daripada orang lain sambil menyimpan wang untuk belajar di universiti. Pada masa itu, anda faham apa ijazah sarjana muda yang perlu anda mengambil selepas bekerja untuk seketika. Namun, anda perlu memahami bahawa graduan pengajian diploma biasanya ditugaskan untuk pekerjaan peringkat permulaan.

 

Walaupun diploma biasanya terdiri daripada lepasan sekolah menengah, program ini juga diperlukan untuk memenuhi keperluan mereka yang bekerja (berumur lebih daripada 20 tahun). Sebagai contoh, jika anda ingin meningkatkan kemahiran sebagai sebahagian daripada keperluan pekerjaan semasa anda, ataupun jika anda sedang mencari pertukaran kerjaya, anda boleh memohon program diploma melalui APEL.

 

Maklumat Asas Program Sarjana Muda - UNITAR Malaysia

Siapa yang Perlu Mengambil Ijazah Sarjana Muda? 

 

Ijazah sarjana muda degree adalah pengajian peringkat menengah. Di Malaysia, pelajar yang telah menjalani program diploma, asasi, matrikulasi atau pra-universiti termasuk STPM dan STAM layak untuk mengikuti program ijazah sarjana muda. Secara alternatif, terdapat beberapa program sarjana muda yang membolehkan profesional yang bekerja untuk mendaftar melalui APEL bagi mengimbangi kekurangan kelayakan pendidikan tinggi sebelum ini.

 

Mengapa Anda Memerlukan Ijazah Sarjana Muda? 

Program ijazah sarjana muda biasanya berlangsung selama 3 atau 4 tahun pengajian, dengan pengecualian ijazah sarjana muda dalam perubatan dilanjutkan hingga 5 tahun ke atas. Memeroleh ijazah sarjana muda memenuhi keperluan akademik standard di mana-mana syarikat apabila memohon pekerjaan peringkat kemasukan dan pertengahan. Ia juga mendedahkan pelajar kepada idea dan pendekatan baharu serta mengembangkan kemahiran seperti kemahiran pembentangan, penyelidikan, kerja berpasukan, pengurusan masa dan juga penyelesaian masalah.

 

Maklumat Asas Program Sarjana - UNITAR Malaysia

 

Siapa yang Perlu Mengambil Sarjana? 

Program sarjana adalah langkah seterusnya bagi mereka yang telah menamatkan pengajian sarjana muda mereka. Calon yang biasanya mendaftar untuk sarjana ingin mengkhususkan lagi berdasarkan apa yang mereka pelajari dalam ijazah sarjana muda mereka. Sebagai contoh, seseorang yang lulus dengan Ijazah Sarjana Muda Degree Pendidikan (Kepujian) mungkin ingin mengambil Ijazah Sarjana Master Pendidikan (Bimbingan & Kaunseling) seterusnya mengkhususkan bidang tertentu dalam pendidikan.

 

Kenapakah Anda Perlu Mengambil Sarjana? 

Mereka yang mengambil pendidikan peringkat sarjana biasanya akan tamat pengajaran selepas 1 atau 2 tahun pengajian. Ini merupakan berita baik kepada mereka yang ingin memulakan atau menyambung semula kerjaya mereka dengan cepat. Ia adalah kira-kira tempoh program yang sama seperti diploma tetapi biasanya lebih pendek daripada program sarjana muda dan kedoktoran. Walaupun tempoh pengajian adalah singkat, ia boleh menjadi intensif kerana anda dikehendaki menulis dan menjalankan penyelidikan pada peringkat pascasiswazah. Mereka yang telah lulus dengan ijazah sarjana mungkin mempunyai potensi untuk memperoleh pendapatan yang lebih tinggi atau mendapat kenaikan pangkat berbanding pemegang ijazah sarjana muda. Anda boleh mendaftar untuk program sarjana selepas memperoleh ijazah sarjana muda anda ataupun memohon melalui APEL yang anda boleh menukar pengalaman kerja anda kepada kredit semasa mendaftar.

 

Maklumat Asas Program Doktor Falsafah PhD - UNITAR Malaysia 

Siapa yang Perlu Mengambil PhD? 

Peringkat pengajian universiti akhir ialah program PhD. Individu yang memiliki ijazah kepujian sarjana muda atau ijazah sarjana boleh memohon untuk pengajian PhD. Walaupun ijazah sarjana muda anda dalam pentadbiran perniagaan, anda masih boleh melanjutkan pengajian kedoktoran dalam subjek yang sama. Selepas memperoleh kelayakan akademik tertinggi ini, pemegang PhD boleh memilih untuk menjadi pensyarah universiti seperti doktor falsafah, penyelidik atau beralih ke kerjaya bukan akademik.

 

Mengapa Anda Perlu Mendapat PhD? 

Jika anda menikmati semangat penyelidikan dalam sarjana anda dan mempunyai minat untuk lebih mengkhusus dalam bidang penyelidikan pilihan anda, PhD adalah pilihan yang sempurna untuk anda. Anda bukan sahaja akan memperoleh pengetahuan yang lebih mendalam dalam bidang pilihan anda, tetapi ia pasti akan menarik perhatian majikan atau penemu duga kerja anda. Pada asasnya, menjadi pemegang PhD menjadikan anda “pakar” dalam bidang anda, yang mungkin membawa anda ke peranan kepimpinan atau mana-mana jawatan tertinggi di organisasi anda. Institusi akademik, serta industri STEM dan bukan STEM, mengalu-alukan graduan PhD untuk menyumbang kepakaran mereka dalam bidang masing-masing.

Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan yang ketara antara PhD dan program kedoktoran. Ijazah PhD (Doktor Falsafah) adalah dalam kategori kedoktoran, yang menganugerahkan graduan dengan ijazah penyelidikan untuk meneruskan laluan kerjaya akademik, manakala ijazah kedoktoran bertujuan untuk mengkhusus dalam subjek teori dan amalan. Sebagai contoh, DBA dalam talian (Doktor dalam Pentadbiran Perniagaan) UNITAR ialah ijazah kedoktoran yang merupakan program DBA dalam talian sepenuhnya yang pertama di Malaysia.

 

Jika anda tidak pasti apa yang perlu anda pelajari di universiti pilihan anda, pertimbangkan keadaan kehidupan semasa anda dan apa yang anda mahu ijazah itu akhirnya mencapai untuk anda. Memiliki kelayakan pengajian tinggi akan menguntungkan dari segi kerjaya dan pertumbuhan peribadi. Jadualkan temu janji dengan kaunselor akademik hari ini! Dapatkan info di UNITAR International University.

Request Info

Our education counsellors are ready to help you!

Complete the form below;
it takes less than a minute.

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Download Brochure

"*" indicates required fields

Hidden
Terms and conditions apply.
This field is for validation purposes and should be left unchanged.